Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.05.2020 07:00 | Správy | Domáce správy

Kráľovská rodina Kristiána ocenila zlatom, teraz ratuje chorých v Martine: Neurochirurg v prvej línii

Stihol toho toľko, čo iní nestihnú za celý život! Mladý lekár Kristián Varga (28) z Levíc pracuje v martinskej nemocnici ako neurochirurg, a zároveň slúži na záchrannej zdravotnej službe v posádkach Rýchlej lekárskej pomoci ako lekár.

Z jeho vzdelania a kurzov po celom svete padne väčšine ľuďom sánka, no on ostáva pri zemi a vraví, že za všetko si musel zaplatiť sám. Rozhodne to však neľutuje. Ako zvláda súčasnú situáciu okolo pandémie koronavírusu ako lekár v prvej línii? Aj napriek tomu, že nie je z lekárskej rodiny, vyštudoval Kristián lekársku fakultu, a zároveň aj manažment. Nasledoval titul MBA a mnohé kurzy a štúdiá.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Pôsobím ako lekár na neurochirurgii v Martine, a zároveň v rýchlej lekárskej pomoci. Sám si financujem odborné stáže a kurzy po celom svete,“ hovorí ambiciózny mladík. Svoju robotu však nevníma ako povinnosť, ale ako poslanie.

„Preto ma to aj neskutočne baví. V starobe si, dúfam, budem môcť povedať, že som nepracoval ani deň,“ vraví s úsmevom. Zároveň prezrádza svoje pracovné krédo: „Chirurg musí mať oči orla, srdce leva a ruky ženy, to som sa naučil v Indonézii.“

 

Stáže po celom svete

Kristián precestoval okolo 30 krajín sveta. Z toho približne v polovici bol na stážach a kurzoch. Ocitol sa okrem napríklad Británie, Švédska či Maďarska aj v exotických krajinách ako Japonsko, Indonézia či Saudská Arábia. „Ako lekár som dostal štipendium od Tureckej asociácie neurochirurgov na odborný kurz v Turecku, kam sa každoročne vraciam.

Tam som dostal pozvanie na jeden kurz v najzaujímavejšej krajine, v akej som bol. Bolo ňou Saudskoarabské kráľovstvo. Organizátori z kráľovskej rodiny sa o nás neuveriteľne starali. Odniesol som si od nich zlatom vyšívaný čierny plášť, ktorý nosia len členovia kráľovskej rodiny ako prejav úcty môjho záujmu k ich kultúre,“ spomína s úsmevom.

Napriek vzdelaniu a ambíciám by chcel šikovný lekár ostať na Slovensku. Oporou mu je aj jeho snúbenica-zubárka. „Minulý rok som ju v Thajsku požiadal o ruku. Tento rok sme mali naplánovanú svadbu, ale vzhľadom na situáciu sme ju presunuli na ďalší rok,“ nádeja sa Kristián.

Musí sa chrániť

A ako vyzerá práca lekára neurochirurga, a zároveň záchranára v súčasnosti? „Pracujeme v obmedzenom režime, operujeme len akútne stavy. Na záchranke sa stretávam s naozaj indikovanými, život ohrozujúcimi prípadmi. Tak by to malo byť aj v časoch nepandemických,“ vysvetľuje Kristián. Aktuálne sú podľa neho všetci zdravotníci v prvej línii.

„Ku každému pacientovi musíme pristupovať ako k potenciálne suspektnému. Jednoznačne to najdôležitejšie je vlastná ochrana a využívanie osobných ochranných pracovných pomôcok v maximálne možnej miere,“ prízvukuje. Dodáva, že v týchto ťažkých časoch si treba odniesť to najpozitívnejšie, čo nám kríza dáva.

„Je to spolupatričnosť, úcta voči zdravotníkom, policajtom, vojakom, predavačom, šoférom a ďalším, váženie si času stráveného s rodinou, úcta k práci, prírode a pokora. Pamätajme na to a vážme si všetkých ľudí, ktorí stáli v prvej línii, aj keď budú časy pokoja,“ zakončí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Herečka aktuálne čaká svoje druhé dieťa.
Foto
Herečka Kavaschová: Úzkosti kvôli deťom?! Jej slová vám zlomia srdce
Muslim rebel with automatic rifle and machine-gun belt
Tak to tu ešte nebolo: Nepochopíte, čo Taliban zakázal! To myslia vážne?
Tank (ilustračná fotografia).
Južná Kórea môže zmeniť vojnu na Ukrajine: Čaká ich veľké rozhodnutie!
 Na archívnej snímke z 23. októbra 2020 čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident na summite v ruskej Kazani: Naozaj TOTO povedal?!
Ráž oslavuje 70 rokov.
Foto
Nesmrteľný Jožo Ráž oslavuje 70-tku: 5 nehôd, ALKOHOL každý deň a žiadni OTRAVNÍ ľudia!
Na aukcii budú dražiť vyše 1 900 vecí.
Foto
Do aukcie mieri rarita: Zlatá medaila Márie Terézie! Zo sumy sa vám zatočí hlava
Tieto produkty označil ÚVZ za nebezpečené.
Foto
Vážne VAROVANIE: Na Slovensku sa nachádza NEBEZPEČNÁ kozmetika známych značiek! Môžete ich mať doma aj vy
Ilustračné foto
Na krajinu sa rúti pohroma: Evakuujú až milión ľudí?! Hrozné, čo prichádza
Ilustračné foto
Katastrofálne správy pre pacientov: Pohotovosť v tomto meste KONČÍ! Dôvod?
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Progresívci spúšťajú novú kampaň: Chcú upozorniť na nesplnené sľuby vlády! Vážne slová Šimečku
(ilustračné foto)
Strašné správy: VÝBUCH v sklade továrne! Hlásia mŕtvych
Polícia zistila viaceré porušenia zákona na hraničnom priechode Jarovce–Kittsee.
Foto
Kontrola na slovenských hraniciach priniesla zarážajúce výsledky: Sila, pri čom pristihla polícia vodičov