Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.05.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Gröhling zvažuje otvorenie škôl a škôlok už v júni: Karhavá reakcia premiéra Matoviča

Koronavírus sa nám darí držať pod kontrolou a niektorí žiaci by sa preto mohli vrátiť do školských lavíc ešte pred letnými prázdninami.

Naznačil to minister školstva Branislav Gröhling (46), ktorý zvažuje otvorenie škôlok a prvého stupňa základných škôl už v júni. Nechce sa však unáhliť a situáciu musí najprv prebrať s epidemiológmi. Premiér Igor Matovič (46) ešte nedávno tvrdil, že deti sa vrátia do škôl na sto percent až v septembri, no teraz pripúšťa, že to môže byť aj skôr. Školy a škôlky sú súčasťou poslednej fázy otvárania ekonomiky spolu s kúpaliskami, kinami, divadlami či hromadnými podujatiami.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Podľa premiéra sú to zariadenia s veľmi veľkým epidemiologickým rizikom a otváranie prevádzok v tejto fáze sa nemusí spustiť naraz, ale môže byť rozdelené na viacero etáp. Ide skôr o „zásobník“ toho, čo ešte nie je otvorené. Doteraz preto nebolo známe, kedy presne sa posledná fáza začne spúšťať, no minister školstva Gröhling priniesol na facebooku informáciu, že školy a škôlky by sa mohli otvoriť ešte pred letnými prázdninami.

„Na stredných školách sa vedia žiaci vzdelávať na diaľku a necítime veľkú potrebu ich otvoriť. Podobne je to na druhom stupni. Ak by sa zlepšila situácia, do úvahy prichádza otvorenie prvého stupňa ZŠ, ako aj materských škôl. Musíme zvážiť aj ďalšie špecifiká - možnosť ostať doma, koľko hodín denne by žiaci mali, prípadne, či by sa delili na skupiny,“ uviedol minister školstva.

 

Doplnil, že treba myslieť aj na učiteľov nad 60 rokov, žiakov so zdravotnými problémami, dezinfekciu či výučbu v rúškach. Chce preto diskutovať ešte s epidemiológmi, učiteľmi, rodičmi aj so samotnými žiakmi. Otváranie školských zariadení pred letnými prádzninami tak ešte nie je isté.

Vyzerá však nádejne, keďže Slovensko patrí ku krajinám, ktorým sa darí držať koronavírus pod kontrolou. V stredu pribudlo 16 nových prípadov a vo štvrtok 10. Kĺzavý medián, ktorý rozhoduje o spúšťaní jednotlivých fáz otvárania ekonomiky, tak zostáva na hodnote 4, ktorá je ďaleko od kritickej hranice.

Pozor na prehnaný optimizmus

Do ministra školstva sa pre jeho tvrdenia ihneď obul premiér Matovič. „Mrzí ma, že pán minister a ďalší komunikujú túto tému na verejnosti. Nechcem, aby sme vzbudzovali prehnaný optimizmus, ktorého výsledkom môže byť strata zodpovednosti a následný opätovný nárast pozitívnych prípadov. V takej situácii by sme totiž museli opäť sprísniť opatrenia, a to by nikto z nás, myslím, nechcel,“ uviedol Matovič, ktorý narážal nielen na ministra školstva, ale aj predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu. Ten rovnako ako Gröhling informoval o reštarte škôl na sociálnej sieti. Napriek tomu, že sa Matovičovi nepáčilo, že Gröhling a Droba informujú o otváraní škôl, ani on sám nevylučuje, že sa tak stane.

Kým pred pár týždňami s istotou tvrdil, že sa opäť otvoria až v septembri, teraz zmenil rétoriku. Povedal, že ak sa situácia so zvládaním pandémie bude vyvíjať dobre, vie si predstaviť čokoľvek. Rozhodnutie o ďalšom uvoľňovaní opatrení však chce nechať na odborníkov. Postupné otváranie školských zariadení odporúčal už dávnejšie aj odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry. Upozorňoval, že aj ostatné krajiny tak robia.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ľubomír Belko patrí k brankárskym hviezdam Niké ligy.
Žilina mohla v lete prísť o svoju brankársku hviezdu: Belko ponuku z Talianska odmietol
Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Hnutie ANO vyhralo voľby: Účasť bola nižšia ako pred štyrmi rokmi
Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého
(ilustračné foto).
Páni, máte strach, že sa vaša PÝCHA časom zmenší? Všetko je inak! Aha, čo prezradila urologička
Prestrelku pri izraelskom konzuláte označila polícia za teroristický útok.
PANIKA v uliciach mesta: Neznámy šialenec strieľal na hodinárstvo! Súvisí to s inými incidentmi?
Z doposiaľ nezistených príčin došlo k zrážke dvoch motorových vozidiel s dvomi cyklistami.
Aktualizované
Havária v Petržalke: Autá sa zrazili s dvoma cyklistami! Z miesta hlásia obeť
Milan Škriniar podstúpi na budúci týždeň v katarskej Dauhe operáciu zraneného ľavého členka.
Francúzsky expert prehovoril: Pravý dôvod Škriniarovho trápenia v Paríži!