Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.05.2020 11:59 | Správy | Domáce správy

Na Troškovú sa to valí z každej strany: Príde o luxusný byt?! Slová advokátov jej dvihnú tlak

Bývalá hlavná štátna radkyňa na Úrade vlády Mária Trošková (33) neprežíva práve šťastné obdobie.

Po tom, čo sa prevalili jej správy s talianskym mafiánom Antoninom Vadalom, má problémy s luxusným bytom v Petržalke. Ten si mala kúpiť ešte v roku 2018 za mimoriadne nízku cenu 108 400 €. Jeho hodnota pritom podľa odhadov odborníkov bola 250 000 €. Teraz však Trošková môže o svoju nehnuteľnosť pre tieto nezrovnalosti prísť. Na súde už leží žaloba o neúčinnosti jej kúpnej zmluvy.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Trošková luxusný mezonet kúpila po svojom vyhadzove od expremiéra Roberta Fica po vražde Jána Kuciaka († 27). List vlastníctva 150 m2 rozľahlého bytu, ktorý sa pýši veľkou terasou či jacuzzi, však v súčasnosti obsahuje nepríjemnú poznámku - tzv. žalobu o určenie neúčinnosti právneho úkonu voči konkurzným veriteľom. V preklade to znamená, že na súde leží žaloba o neúčinnosť Troškovej kúpnej zmluvy. Problémom môže byť fakt, že Trošková kupovala byt výrazne pod trhovú cenu.

Realitní makléri ho pre Nový Čas odhadli na 250 000 € a Troškovej splátka na hypotéke by dosahovala okolo 800 €. Aktuality.sk však pred časom informovali, že za svoj nový domov s výhľadom na Bratislavský hrad zaplatila Trošková výrazne menej a to len 108 400 €. Podľa vtedajšieho konateľa firmy Develop BS, ktorá bytovku stavala, Martina Kokavca to bola trhová cena. Hovoril, že v byte neboli urobené omietky a preto bol taký lacný. Kolaudačné dokumenty však hovoria o tom, že byt bol odovzdaný v rovnakom stave ako ostatné byty v komplexe.

 

Kokavca bolo zhodou okolností s Troškovou vídať na stretnutiach v Bratislave už predtým, ako sa prevalilo, že si kúpila byt v jeho projekte. Vtedy sa ku svojej klientke nepriznával. „Ja som bol tiež niekoľkokrát hocikde, možno ju tam baví to prostredie, možno tam má nejakú kamarátku,“ vysvetľoval Novému Času v minulosti Kokavec. Tvrdil, že s čiernovláskou sa pozná už dlho a nič spolu neplánujú. O pár mesiacov nato už svietila Troškovej kúpna zmluva zapísaná na katastri.

Zrazu sú v konkurze

Spoločnosť Develop BS sa medzičasom dostala do konkurzu. Firmy tak riešia situáciu, keď sa dostanú do problémov s vyplácaním peňazí svojim veriteľom. Tí sa následne prihlasujú do konkurzu, aby boli splnené ich pohľadávky, ktoré sa vyplácajú zo speňaženého majetku firmy.

Otvoriť galériu

Podľa advokáta Róberta Bánosa to znamená, že prevodom vlastníctva na Troškovú mohlo dôjsť k ukráteniu veriteľov v konkurznom konaní. „Odporovať možno právnym úkonom, ktoré dlžník vykonal - napríklad, ak mala byť nehnuteľnosť prevedená za podozrivo výhodnú cenu,“ hovorí Bános. V praxi to znamená, že Trošková môže o svoju nehnuteľnosť prísť, keď tak rozhodne súd. Ak súd povie, že kúpna zmluva na byt je neúčinná, byt sa môže dostať do rúk iných vlastníkov.

Trošková sa následne môže prihlásiť do konkurzu, keď za ten byt zaplatila. „Má nárok na vydanie sumy, ktorú zaplatila, ale bude medzi ostatnými veriteľmi a bude sa uspokojovať podľa pravidiel. Teoreticky na ňu nemusí vyjsť napokon nič. Veritelia totiž majú záujem na čo najvyššom uspokojení svojich pohľadávok a hľadajú každú cestu, ako do toho súpisu podstaty, ktorá sa bude uspokojovať, zahrnúť čo najviac majetku,“ dodal advokát Marek Benedik.

 

Čo vlastní Trošková

  •  Luxuný mezonet: 97 m2
  •  Rozľahlá terasa: 53 m2
  •   Jacuzzi v cene

 

Byt môže byť speňažovaný

Marek Benedik, advokát

- Predávajúci (prevodca) bytu upadol do konkurzu a na súde je podaná žaloba o určenie neúčinnosti kúpnej zmluvy, na základe ktorej majiteľ zapísaný v katastri nehnuteľností nadobudol byt. Ak súd, určí neúčinnosť kúpnej zmluvy, tak potom bude byt zapísaný do súpisu podstaty a bude speňažovaný v rámci konkurzu v prospech konkurzných veriteľov. Veritelia hľadajú každú cestu, ako do súpisu podstaty, ktorá sa bude uspokojovať zahrnúť čo najviac majetku.

 

Nebude môcť dôjsť k prevodu

Róbert Bános, advokát

- Prevodom vlastníctva k predmetnej nehnuteľnosti mohlo/malo dôjsť k ukráteniu veriteľov v konkurznom konaní. V zmysle Zákona o konkurze a reštrukturalizácii platí, že odporovať možno tiež každému právnemu úkonu, ktorým dlžník ukrátil svojich veriteľov, ak bol urobený s týmto úmyslom dlžníka, a tento úmysel bol alebo musel byť druhej strane známy. Podstatou zostáva, že žalobou o určenie neúčinnosti kúpnej zmluvy sa konkurzní veritelia domáhajú, aby kúpna zmluva, na základe ktorej malo dôjsť k prevodu vlastníckych práv k nehnuteľnosti, bola na základe rozhodnutia súdu vyhlásená za neúčinnú, a teda nebude môcť dôjsť k prevodu vlastníckeho práva z dlžníka na inú osobu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotky z oslavy Roberta Fica zverejnila Jana Vaľová.
Foto
Fico oslavuje 60-tku vo veľkom štýle: Premiér dostal exkluzívny dar! Pozrite sa na to
Český prezident Petr Pavel.
Prezident Pavel odovzdal svoj hlas vo voľbách: Silné slová! Jediná cesta, ako niečo zmeniť, je...
(ilustr. foto)
Zákon o zdanení nápojov s pridaným cukrom vstúpi do platnosti: Veľký PREHĽAD! Čoho všetkého sa bude týkať?
Ukrajinský tank 110. brigády sa vracia cez pole z frontu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.
Ruský raketový útok zasiahol v Odese to, čo nemal! Zlé správy
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová a herec Richard Stanke.
Umelci sa ohradili voči výrokom ministerky Šimkovičovej: VÝZVA od hercov SND, čo povedal Richard Stanke?
Rachelini rodičia sú po jej smrti aj po rokoch zdrvení.
Nečakaná smrť: Rachel († 29) sa v jeden deň smiala, ďalší sa nedokázala nadýchnuť!
Uzatvorená Devínska cesta v Bratislave.
Bratislavskí vodiči, spozornite: Problematický úsek je opäť otvorený! S čím však musíte rátať?
ilustračné foto
A je to tu! POMSTA voči Izraelu: Najnovšie správy neznejú dobre
Foto
Lovaš si z prvej paralympiády v živote priviezol najcennejší kov: Havária ho dostala na vozík, na ktorom získal zlato!
Blondínka tvrdí, že si teraz žije ten najkrajší život.
Foto
Belohorcová v slnečnom Karibiku: Z tej FOTO vám zabehne! Má sa čím chváliť
Mestská polícia v Ostrave zasiahla v prípade ježka ohrozeného na živote.
Váš Tip
Policajti si vo vode po záplavách všimli úbohé stvorenie: Ďalej už budete pozerať so slzami dojatia v očiach!
Vodič medzi obcou Čierne Pole a mestom Veľké Kapušany zišiel s vozidlom mimo cestu a skončil v priekope, kde narazil do dreva, ktoré slúžilo ako priechod cez priekopu.
Čo to vodiči na východe vyvádzali? Auto v priekope, zarážajúca výška promile... A to nie je všetko!