Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.05.2020 18:55 | Správy | Zahraničné správy

Poplach v Amerike: Pokúša sa Čína ukradnúť USA výskum vakcíny na COVID-19?

Americké úrady varovali v stredu vedcov a výskumníkov z oblasti zdravotníckej starostlivosti, že Čínou podporovaní hekeri sa pokúšajú ukradnúť vedecké a intelektuálne vlastníctvo týkajúce sa spôsobov liečby a vakcín na ochorenie COVID-19. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Organizácie skúmajúce toto ochorenie boli upozornené, že sú "pravdepodobne terčom pokusov Čínskej ľudovej republiky preniknúť do ich počítačových sietí", uviedli vo vyhlásení americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a americká Bezpečnostná agentúra pre kyberbezpečnosť a infraštruktúru (CISA).

"Títo aktéri boli spozorovaní pri pokusoch nájsť a nedovolene získať intelektuálne vlastníctvo a údaje z verejného zdravotníctva, ktoré sa týkajú vakcín, metód liečby a testovania. Snažili sa ich získať z počítačových sietí a od personálu zapojeného do výskumu súvisiaceho s ochorením COVID-19," uviedli FBI a CISA. "Snahy Číny zacielené na tieto sektory predstavujú výraznú hrozbu pre zvládnutie ochorenia COVID-19 našou krajinou," napísali vo vyhlásení úrady. Oba úrady neposkytli žiadne dôkazy ani neuviedli prípady k týmto svojim obvineniam proti Pekingu. Úrady však vyzvali "všetky organizácie vykonávajúce výskum v týchto oblastiach, aby stále dbali na kyberbezpečnosť a ochranu pred hrozbou zo strany interných pracovníkov. Tak zabránia pokútnemu prehliadaniu alebo krádeži materiálov o COVID-19".

Americké médiá už v pondelok informovali, že FBI sa chystá zverejniť varovanie o hekerských útokoch zameraných na výskum vakcín. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien v pondelok odmietol toto obvinenie so slovami, že Čína je dôrazne proti všetkým počítačovým útokom. "My sme vo svete vedúcou silou vo výskume liečby ochorenia COVID-19 a očkovacej látky proti nemu. Je nemorálne bez akýchkoľvek dôkazov šíriť o Číne klebety a urážky," dodal hovorca.

 

Varovanie amerických úradov prišlo v období, keď desiatky spoločností, inštitúcií a krajín po celom svete sa urýchlene pokúšajú vyvinúť vakcíny na zastavenie šírenia koronavírusu, ktorý vo svete zabil už najmenej 292 000 ľudí. Mnoho ďalších firiem hľadá liečbu pre nakazených pacientov. V súčasnosti nie je žiaden takýto overený liek.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vlado musel bojovať so svojou neistotou.
Foto
Hviezdny Kobielsky priznal slabinu: Kazí mu kšefty TÁTO vec?! To by ste nečakali
Ministerstvo vnútra SR začalo vydávať nové slovenské cestovné doklady s moderným grafickým a bezpečnostným dizajnom
Foto
Pasy dostali NOVÝ VZHĽAD, Šutaj Eštok zhodnotil: Dizajn hodný 21. storočia! Páčia sa vám?
(ilustračné foto)
Tešíte sa, že sa vyčasilo? Úsmev vás prejde! Aha, čo očakávajú meteorológovia
Požiar v košickej nemocnici.
Podpaľač košickej nemocnice Jaroslav (16): Zaplatí skoro POLMILIÓNA a aha na druhý TREST
Foto
NHL v tom má jasno, ruské legendy zúria: Boja sa nás!
Dominika Kavaschová
Foto
Herečka Kavaschová o svojom trápení: Druhé tehotenstvo jej dáva zabrať! Nečakané problémy
Centrálne oslavy 80. výročia SNP v Banskej Bystrici
Bizarné HOAXY spojené s oslavou SNP v Bystrici! Mesto prehovorilo: Takáto je PRAVDA!
Ilustračné foto. Pavol dostal nepodmienečný trest a zákaz sa k Pavlíne priblížiť. O pár rokov však môže byť podľa nej vonku.
Váš Tip
Hororová spoveď päťdesiatničky Pavlíny o živote s tyranom: Na hlavu mi natiahol igelitku a chcel mi ju odrezať
K nešťastiu došlo v stredu ráno.
Foto
Zarážajúce DETAILY zrážky vlakov v Prahe: Rušňovodič bol tak OPITÝ, že nedokázal ani...
(ilustračné foto)
Stropkovčan vychádzal z bytovky a oblial ho studený pot: Na reakciu bolo neskoro
Foto
Martin Škrtel spravil slovenský prestup leta: Fandím Trnave, ale chcem úspech s DAC!
Oňová vníma veci s odstupom času inak.
Foto
Priznanie Gizky Oňovej: Do Svokry už NIKDY! Prečo by sa nevrátila do šou, ktorá ju preslávila?