Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2020 12:55 | Správy | Domáce správy

Odborníci sú jednotní v kritike premiéra: Matovič sa príliš vžil do úlohy záchrancu životov

Premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) pri vnímaní všetkých aspektov krízy bráni prílišné „vžitie sa do úlohy záchrancu životov“, myslí si 90 percent opýtaných odborníkov.

Vyplýva to z prieskumu iniciatívy Korona:fakty, na ktorom sa zúčastnilo 48 expertov z rôznych oblastí spoločenských a prírodných vied. Presne polovica odborníkov vníma spory medzi premiérom a podpredsedom vlády Richardom Sulíkom (SaS) ako nepríjemné, no fungujúce. Mierna väčšina uviedla, že vláda by sa mala v najbližších troch mesiacoch venovať boju proti koronavírusu výrazne menej ako doteraz. Parlament by mal byť zároveň aktívnejší pri kontrole fungovania vlády a štátnych orgánov počas pandémie. Myslí si to takmer 90 percent oslovených odborníkov.

Odborníci sú podľa prieskumu jednotní v kritike premiéra. Vyše 89 percent sa stotožnilo s tvrdením, že Matovič sa príliš stotožnil s úlohou „záchrancu životov“ a bráni mu to brať do úvahy aj iné aspekty krízy. Z expertov s týmto výrokom skôr nesúhlasilo 6 percent. Úplný nesúhlas nevyjadril ani jeden z nich.

Pri hodnotení komunikácie ústavných činiteľov o koronakríze sa vytvorili dve skupiny. Polovica opýtaných uviedla, že verejné spory medzi Matovičom a Sulíkom môžu byť nepríjemné, no fungujú a prijímajú sa správne rozhodnutia. 42 percent respondentov si myslí, že hlavným komunikátorom voči občanom by mal zostať predseda vlády.

Väčšina expertov (83 percent) považuje za dôležité, aby boli opatrenia, ktoré sú počas krízy zavádzané, právne čisté. Pre 15 percent odborníkov sú však vzhľadom na vážnosť situácie otázniky súvisiace s právnou čistotou niektorých opatrení nepodstatné.

Spomedzi 48 odborníkov si 81 percent myslí, že prijímané opatrenia sú v niektorých prípadoch výrazne ideologicky motivované. Narážajú pritom najmä na zastavenie interrupcií a zatvorenie obchodov v nedeľu. Vyše polovica (52 percent) s týmto tvrdením súhlasí úplne, 29 percent skôr súhlasí a 17 percent skôr nesúhlasí.

Takmer 90 percent odborníkov sa stotožnilo s názorom, že štát pri riešení nákazy v domovoch sociálnych služieb a v osadách nevedel problémom predchádzať, ale len na ne reagoval. Zvyšok oslovených (10 percent) s týmto tvrdením nesúhlasí.

 

Podľa 44 percent respondentov je krízová situácia zo strany vlády a štátnych orgánov zvládaná a riadená lepšie ako očakávali na začiatku pandémie. Pre 42 percent expertov to spĺňa očakávanie, ktoré mali pred koronakrízou. Takmer 15 percent označilo možnosť, že je to horšie ako očakávali. Kvalita riadenia zo strany štátu sa pre vyše 52 percent zlepšila. Takmer 38 percent odborníkov v prieskume tvrdí, že sa kvalita nezmenila a vyše 8,3 percenta vníma zhoršenie kvality.

Iniciatíva Korona:fakty je apolitickým a neziskovým projektom s cieľom priniesť viac odbornosti do diskusie o riešení pandémie a jej dôsledkov pre Slovensko. Autorom myšlienky je ekonóm a bývalý predseda strany Spolu Miroslav Beblavý. Iniciatívu spustil v spolupráci s publicistom Jakubom Godom, dátovým analytikom Pavlom Škápikom a špecialistkou na komunikáciu Katarínou Gažíkovou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ľubomír Belko patrí k brankárskym hviezdam Niké ligy.
Žilina mohla v lete prísť o svoju brankársku hviezdu: Belko ponuku z Talianska odmietol
Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Hnutie ANO vyhralo voľby: Účasť bola nižšia ako pred štyrmi rokmi
Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého
(ilustračné foto).
Páni, máte strach, že sa vaša PÝCHA časom zmenší? Všetko je inak! Aha, čo prezradila urologička
Prestrelku pri izraelskom konzuláte označila polícia za teroristický útok.
PANIKA v uliciach mesta: Neznámy šialenec strieľal na hodinárstvo! Súvisí to s inými incidentmi?
Z doposiaľ nezistených príčin došlo k zrážke dvoch motorových vozidiel s dvomi cyklistami.
Aktualizované
Havária v Petržalke: Autá sa zrazili s dvoma cyklistami! Z miesta hlásia obeť
Milan Škriniar podstúpi na budúci týždeň v katarskej Dauhe operáciu zraneného ľavého členka.
Francúzsky expert prehovoril: Pravý dôvod Škriniarovho trápenia v Paríži!