Miroslav Telehanič (26) a Juraj Kovaľ (28) sa pred niekoľkými rokmi rozhodli, že začnú produkovať ručne vyrábané domáce sirupy, ktoré chutia ako od starej mamy. Dnes majú v Uliči prosperujúci podnik a sirupy, ktoré pozná celé Slovensko. Vo výrobe pokračujú napriek koronavírusovej kríze, s ktorou sa tiež musia pasovať.
Miroslav (26) a Juraj (28) založili firmu zaoberajúcu sa domácimi sirupmi pred 5 rokmi. „Pracoval som ako barman. Dal som sa dokopy s kolegom, ktorý v tom čase študoval a dnes je dokonca učiteľom na strednej škole. Mama môjho kolegu je z Uliča, má tam prevádzku na výrobu domácich pirohov, takže sme si našli priestory v jej tesnej blízkosti,” vysvetľuje Miro.
Spolupracujú s miestnymi farmármi, ktorých sa snažia podporiť aj finančne a nákupom techniky na pestovanie. „Tí nám dodávajú väčšinu domácich surovín. Následne sa ručne odkôstkovávajú, čistia a krájajú. Potom nasleduje odšťavovanie alebo lisovanie. Suroviny sa prefiltrujú. Následne šťavu miešame s cukrom. Potom ide pasterizácia, ktorá odstráni baktérie a tak nemusíme používať žiadne „éčka”, po nej fľašovanie, etiketovanie a balenie,” opisuje proces výroby domácich lahodných sirupov.
Napriek dopytu, ktorý doposiaľ mali, aj s nimi zamávala koronakríza. „Tým, že sa zatvorili bary a reštaurácie, nám podstatne klesol počet odberateľov. Ale sme malá flexibilná firma, už v priebehu prvého týždňa sa nám podarilo zareagovať a začali sme vyrábať takzvané ginger shoty. Tie sú na báze medu a citróna a podporujú imunitu. Samozrejme, nezastavii sme ani výrobu sirupov, ale shoty nám pomohli udržať sa nad vodou,” vysvetlil Miro, ktorého firma zamestnáva v závislosti od sezóny 6 - 9 ľudí. Cena sirupov pre maloodberateľov sa pohybuje do 6,70 za 0,5 litra.