Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2020 22:44 | Správy | Zahraničné správy

Koronavírus vydesil celý svet: Ako vyzerá situácia v Španielsku, Taliansku, Holandsku a Iraku?

Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín len 93 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus.

 Z tejto krajiny tak už tretí deň po sebe hlásia menej ako 100 nových obetí, informuje denník The Guardian s odvolaním sa na najnovšie údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva. Guardian však zároveň upozorňuje, že väčšinu nových úmrtí zaznamenali v niektorých z koronavírusom najviac postihnutých oblastí, a to v autonómnom spoločenstve Madrid (31), v Katalánsku (25) a tiež v autonómnom spoločenstve Kastília a León (7).

Do španielskych nemocníc prijali v ostatných 24 hodinách 166 nových pacientov s ochorením COVID-19, z toho 67 v Madride a 38 v Katalánsku. Španielska vláda začala od 11. mája s uvoľňovaním opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou. Prvá fáza uvoľnenia sa týka 11 zo 17 španielskych autonómnych spoločenstiev, ako aj enkláv Ceuta a Melilla v severnej Afrike. Prísne opatrenia však naďalej zostali platiť v autonómnom spoločenstve Madrid, odkiaľ hlásia najviac prípadov nákazy, i na väčšine územia Katalánska. Pretrvávajúce obmedzenia vyvolávajú protesty v bohatej metropole Madrid i ďalších mestách.

V Španielsku dosiaľ prostredníctvom tzv. PCR testov zaznamenali 232 037 prípadov nákazy novým koronavírusom a 27 778 úmrtí na ochorenie COVID-19. Španielsky parlament bude už v stredu hlasovať o ďalšom dvojtýždňovom predĺžení stavu núdze, ktorý platí od 14. marca.

 

V Španielsku v utorok zaviedli povinnosť nosiť na tvári rúško na takých verejných miestach vrátane krytých priestorov, kde nie je možné, aby občania dodržiavali minimálne dvojmetrové rozstupy. Oznámil to španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa s tým, že sa tým rozširuje predošlé odporúčanie nosiť rúška na v nemociach a domovoch s opatrovateľskou službou. Nosenie rúšok je už od apríla povinné v prostriedkoch verejnej dopravy.

Taliansko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 162 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 32 169. Ide o opätovný nárast oproti 99 úmrtiam hláseným v pondelok, informuje s odvolaním sa na najnovšie údaje civilnej ochrany denník The Guardian.

V Taliansku za uvedený čas pribudlo aj 813 nových prípadov nákazy. Aj toto číslo je výrazne vyššie ako predošlý denný prírastok, ktorý bol 451 nakazených. Vyše polovicu z najnovších prípadov zaznamenali v najviac postihnutom Lombardsku.

V Taliansku sa od pondelka v rámci uvoľňovania opatrení mohli znovu otvoriť reštaurácie, bary, múzeá, knižnice a väčšina obchodov. Občania však aj naďalej musia dodržiavať odstup.

Talianska polícia informovala, že v meste Foggia v regióne Apúlia sa pri príležitosti osláv náboženského sviatku Matky ustavičnej pomoci zišlo v pondelok neskoro večer asi 300 ľudí, a to bez rúšok na tvárach. Iná veľká skupina ľudí zase spomínala na miestneho mafiánskeho bosa.

V Taliansku dosiaľ zaznamenali 226 699 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Zavedené obmedzenia sa síce začali uvoľňovať, no tamojšia vláda varovala, že hneď ako epidemická krivka opätovne porastie, vráti sa ku karanténnym opatreniam.

Holandsko otvorí od 1. júna školy a s istými obmedzeniami aj múzeá, divadlá, kiná, reštaurácie a kaviarne. Oznámil to v utorok v Haagu holandský premiér Mark Rutte, píše agentúra DPA.

Stredné školy sa otvoria 2. júna a základné 8. júna, spresnila agentúra Reuters. Pohostinstvá, divadlá a kiná môžu však povoliť vstup naraz len 30 osobám a povinné bude dodržiavať 1,5-metrový odstup. V hromadnej doprave budú musieť cestujúci nad 13 rokov od 1. júna nosiť rúška. Dostupná bude len polovica zo všetkých miest na sedenie a povolené bude len nevyhnutné cestovanie.

Rutte povedal, že uvoľnenie obmedzení oprávňuje pozitívny vývoj čo sa týka počtu nakazených. "Môžeme mať dôveru, ale musíme zostať ostražití," uviedol. "Musíme sa držať pravidiel, pretože vieme, že vírus sa môže znova objaviť," dodal.

Z obáv, že by sa počas posledného májového víkendu (30. a 31. 5.) na pláže a do miest vybralo príliš veľké množstvo ľudí, zostanú v tomto termíne reštaurácie a terasy ešte zatvorené.

Opätovne sa povolia aj návštevy v domovoch dôchodcov, kde sa vyskytlo relatívne veľké množstvo nakazených. Na zníženie rizika nákazy sa bude vo väčšej miere testovať. Telocvične a diskotéky zostanú zatvorené a veľké športové podujatia zakázané pravdepodobne až do 1. septembra.

Ďalšia fáza zmierňovania obmedzení je naplánovaná na 1. júla. Obmedzenia pohybu boli zavedené v polovici marca. Holandsko eviduje 44 249 prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 a 5715 úmrtí. Za posledných 24 hodín pribudlo 21 obetí a počet infikovaných stúpol o 108.

Irak znovu zavedie úplný zákaz vychádzania a premávky vozidiel počas sviatku prerušenia pôstu (íd al-fitr), ktorým sa končí pôstny mesiac ramadán. Vyplýva to z utorňajšieho vyhlásenia irackej vlády, informuje spravodajská televízia CNN.

Zákaz bude platiť od nedele 24. mája do štvrtka 28. mája. Irak od začiatku ramadánu čiastočne zmiernil zákaz vychádzania, ktorý v súčasnosti platí od 17.00 h do 05.00 h miestneho času. V Iraku od čiastočného zrušenia zákazu vychádzania došlo k relatívnemu nárastu potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2.

Ramadán sa tento rok začal 24. apríla. Tento pôstny mesiac sa končí trojdňovým sviatkom íd al-fitr, počas ktorého sa moslimovia tradične schádzajú pri spoločnom jedle a ďakujú Bohu za to, že im pomohol prekonať strasti ramadánu. Sviatok prerušenia pôstu bude počasnadchádzajúceho víkendu sláviť viac než miliarda moslimov na celom svete.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke Miguel Gutierrez (vľavo) z Girony strieľa úvodný gól za chrbát brankára Dominika Takáča (vpravo) z ŠK Slovan Bratislava.
Foto
Girona FC - ŠK Slovan ONLINE: Belasí naďalej bez bodu, prehrali aj tretí duel
Ilustračné foto
Hasiči zasahujú pri požiari haly v Leviciach: Príčiny zatiaľ nie sú známe
Ilustračné foto.
2500 lekárov sa chystá opustiť svoje miesta ak... Exminister zdravotníctva ukázal prstom: Čia je to vina?
Minister obrany SR Robert Kaliňák
Kaliňák rokoval s Maďarmi o ochrane vzdušného priestoru: Slovensko strážia ich gripeny
Dopravná nehoda na D2 smerom do Čiech si vyžiadala zdržanie
Nehoda na diaľnici D2: Polícia hlási zdržanie v tomto smere
Na snímke poslanec Národnej rady (NR) Slovenskej republiky (SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) počas 19. schôdze parlamentu 3. októbra 2024 v Bratislave.
Aktualizované
Namiesto stability, hádky, chaos a ... Ostré slova Šimečku na adresu koalície: AHA, čo povedal
Janinej kolegyni sa v plote zasekol vták.
FotoVáš Tip
Kolegyňa poslala Jane fotku zo záhrady, tá si išla oči vyočiť: V plote sa zasekol... Takého vtáka nikdy nevidela!
Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin
Na Ukrajine padla ďalšia dôležitá hlava: Po výzve Zelenského okamžitý odchod
(ilustračné foto)
Máte jeden z týchto zlozvykov? Majte sa na pozore! Skúsený kardiochirurg pred nimi zdvíha varovný prst
Prínosom nového grafikonu bude podľa ministra viac spojov na trati Bratislava - Košice
Nový grafikon o zmene vlakových spojení začne platiť ešte do konca tohoto roka: Na čo sa treba pripraviť?
Jozef Mihál
Nahnevaný Mihál: 13. dôchodok 600 eur dostane aj Srb, ktorý tu robil rok a má penziu 20 eur!
Mike Tyson (vľavo) i Mark Wahlberg majú temnú minulosť.
Foto
Hollywoodske hviezdy s TEMNOU minulosťou: Známi muži na krku s ohavnými činmi!