Nedostatok vitamínu D si väčšina z nás spája hlavne s rednutím kostí. Málokto však vie aj o jeho významnom vplyve na imunitný systém a o tom, že nás chráni nielen pred infekciami, ale aj nádormi, či autoimunitnými ochoreniami.
Kľúčovým zdrojom vitamínu D je samozrejme pobyt na slniečku. Ak si ho však nemôžete práve v tomto období dopriať dostatok, môžete si “déčko” naservírovať aj v kuchyni. Telo sa vám odvďačí nielen zdravými kosťami, ale aj hormónom dobrej nálady − sérotonínom. Ak si chcete imunitný systém nadopovať D-čkom, určite siahnite po vaječných žĺtkoch, čerstvých mliečnych výrobkoch, či slnečnicových semienkach.
Náš tip: Skvelým zdrojom vitamínu D po dlhej zime sú ryby, najmä tie čerstvé, ako losos či tuniak. Za skvelé ceny a v tej najlepšej kvalite ich nájdete spolu so širokým sortimentom čerstvého ovocia, zeleniny, ale aj mäsa a mliečnych výrobkov pod jednou strechou vo vašom Kauflande.
Čerstvá porcia vitamínu D á la Lenivá kuchárka
Losos s avokádovou salsou
Ingrediencie na 2 porcie
● 400 g malých zemiakov
● 300 g lososa
● olivový olej K-Bio
● soľ, mletá červená paprika
● citrón
● hrsť baby špenátu
● ružičky brokolice
● petržlenová vňať
Marináda na lososa
● lyžica horčice a lyžica medu
● pol lyžice olivového oleja K-Bio
Avokádová salsa
● zrelé avokádo
● červená paprika, červená cibuľa
● šťava z limetky
Postup
Umyté zemiačiky prekrojte na polovicu, zmiešajte s olivovým olejom, soľou, mletou červenou paprikou a rozprestrite v zapekacej nádobe prekrojenou časťou nadol. Vložte do vyhriatej rúry a pečte na 200°C cca hodinu. Medzitým si pripravte marinádu. Zmiešajte horčicu, med a olivový olej, pridajte soľ, čierne korenie a potrite ňou kúsky lososa z každej strany. Nechajte pôsobiť pol hodinu.
Pripravte si avokádovú omáčku zo zrelého, nakrájaného avokáda. Zmiešajte ho s na kocky nakrájanou červenou paprikou a nadrobno nasekanou cibuľou. Pridajte trochu soli a čierneho korenia, pokvapkajte šťavou z limetky a jemne premiešajte. Pred servírovaním odložte do chladničky.
Na panvici zohrejte olivový olej a opečiete na ňom kúsky lososa z každej strany, potom ho ešte pokvapkajte citrónovou šťavou a servírujte s pečenými zemiačikmi a avokádovou omáčkou. Na záver pridajte hrsť baby špenátu a uvarené ružičky brokolice. Zemiaky i lososa môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou, bohatou na vitamín C.