Od budúceho roka majú byť práci v mäsospracujúcom priemysle napríklad zakázané pracovné zmluvy a zamestnávanie zahraničných pracovníkov a za porušenie predpisov o pracovnom čase budú hroziť vyššie pokuty. Od 1. januára 2021 by mäso nemali spracovávať subdodávatelia, píše denník Die Welt.
V prípade porušenia zákona o pracovnom čase hrozia pokuty až do výšky 30 000 eur namiesto doterajších 15 000 eur. Pracovný čas sa bude kontrolovať digitálne a tieto podniky by sa mali kontrolovať častejšie.
V uplynulých týždňoch sa koronavírusom SARS-CoV-2 nakazilo množstvo zamestnancov bitúnkov v Severnom Porýní-Vestfálsku, Bádensku-Württembersku, Dolnom Sasku či Bavorsku, ako aj vo Francúzsku. Mnohí pracovníci prileteli z Rumunska charterovými letmi, ktoré zabezpečili miestni farmári.
Odborníci skúmajú možné dôvody prepuknutia nákazy na bitúnkoch, pričom uvádzajú napríklad preplnené ubytovacie zariadenia pre pracovníkov prichádzajúcich prevažne z východnej Európy či zlé hygienické podmienky v spracovateľských zariadeniach.
Aj v Spojených štátoch zaznamenali nedostatok mäsa v dôsledku pandémie choroby COVID-19. Koronavírusom sa tam totiž nakazili tiež mnohí zamestnanci mäsospracujúceho priemyslu.