Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Nelegálna skládka v Ivanke pri Dunaji znečistila podzemné vody: Jedna vec šokovala aj šéfa envirorezortu

Odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji v okrese Senec znečistil podzemné vody.

Vo štvrtok o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec s ministrom životného prostredia Jánom Budajom (obaja OĽaNO). Šéf envirorezortu tvrdí, že znečistenie je veľmi vážne a šokovalo ho zloženie jedov, ktoré sa na skládke našli. Zároveň upozornil, že skládka nevznikla zo dňa na deň a musel byť súčinný rad úradníkov, ktorí túto činnosť kryli. Minister vnútra uviedol, že vo veci prebieha vyšetrovanie.

Mikulec tvrdí, že ide o asi jeden z najzávažnejších envirokriminálnych činov, ktoré sú momentálne objasňované. "Momentálne sme v procese vyšetrovania a v procese znaleckých posudkov a dokazovania," oznámil. Prvý znalecký posudok podľa jeho slov však už potvrdil, že na mieste došlo k znečisteniu podzemných vôd odpadom, ktorý sa nachádza na skládke. O detailoch však nechcel vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie informovať. Vyzval však úradníkov štátnych inštitúcií, ktoré sa budú prípadom zaoberať, aby k zisteniam pristupovali zodpovedne.

"Nelegálna skládka sa tu nezjavila zo dňa na deň. Bola to dlhodobá cieľavedomá činnosť. Verím, že úradníci k tomu budú pristupovať zodpovedne a ja zo svojej pozície budem podporovať príslušníkov, ktorí sa venujú envirokriminalistike, aby to vyšetrili," vyhlásil. Okresný úrad by podľa neho mal v tomto prípade konať a vydať možno aj rozhodnutie o tom, aby skládka bola zatvorená. To, či sa materiál a odpad zo skládky vyváža na stavbu bratislavského nultého obchvatu, diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, je podľa Mikulca predmetom vyšetrenia. "Autá tu zjavne chodia, kde sa materiál vyváža, je v procese zisťovania," podotkol.

 

Minister životného prostredia vyhlásil, že nemôžu nateraz zverejniť presne, čo sa v podzemnej vode našlo. Argumentoval živým vyšetrovaním. "Znečistenie sa nameralo a je veľmi vážne. Šokovalo ma však zloženie jedov, ktoré sa na tejto skládke objavili," povedal s tým, že ide v tomto prípade o ohrozenie zdravia a znečistenie podzemnej vody, ktorá je na Žitnom ostrove a je tak "pokladom" pre celé Slovensko.

Budaj chce, aby Slovenská inšpekcia životného prostredia presondovala aj okolie skládky a zistila, ako a kde sa šíri znečistenie. Ako podotkol, envirokriminalita tu netrvala rok. "Musel tu byť súčinný rad úradníkov, ktorí to prikrývali," vyhlásil Budaj, s tým že chcú dosiahnuť, aby bola vyvodená aj osobná zodpovednosť.

Občianske združenie (OZ) Triblavina informovalo TASR o tom, že jeho členovia na skládku tri roky upozorňujú a pred rokom podali trestné oznámenie. Ako oznamovateľ trestnej činnosti skládkovania nepovoleného odpadu boli členovia združenia nahliadnuť do spisu priamo u vyšetrovateľa. "Ten dostal do rúk posudok, ktorý jednoznačne preukázal znečistenie podzemných vôd v dôsledku zakopaného odpadu. Koncentrácia karcinogénnej látky benzo(a)pyrén 27-krát prekračuje povolený limit," povedala predsedníčka združenia Michaela Seifertová.

Posudok podľa jej slov hovorí, že bol preukázaný negatívny vplyv skládky na kvalitu podzemnej vody a že dochádza k znečisteniu podzemnej vody na území skládky celým radom znečisťujúcich látok vrátane nebezpečných látok. Oblasť skládky Farná je podľa posudku možné charakterizovať ako vysoko rizikovú. "Vysoká priepustnosť štrkopiesčitého komplexu v mieste skládky zemín a odpadu umožňuje prienik znečistenia z územia skládky, jeho šírenie sa ďalej do územia smerom k Malému Dunaju a na Žitný ostrov a ohrozenie zdrojov podzemných a povrchových vôd," uvádza.

V troch odberných miestach na území skládky bolo podľa OZ Triblavina identifikovaných až 68 rôznych nebezpečných látok (vrátane pesticídov). Okrem toho z 28 odobratých vzoriek bolo 25 pozitívnych na prítomnosť azbestu, čo pravdepodobne dokazuje jeho zhromažďovanie, alebo dokonca predrvovanie. "Odpad z tejto skládky bol navážaný do telesa diaľnice. Za peniaze Európskej investičnej banky tak budujeme diaľnicu z nebezpečného odpadu. Tento odpad sa napriek zásahu polície v roku 2017 na toto miesto navážal ďalšie 3 roky a činnosť dodnes nebola zastavená," uviedla Seifertová. Združenie preto vyzýva kompetentné orgány, aby konali, zastavili na skládke akúkoľvek činnosť a vyvodili trestnoprávnu zodpovednosť.

Generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo v súvislosti s touto kauzou a lokalitou skonštatoval, že inšpekcia eviduje už niekoľko rozhodnutí, ktorými boli povolené rozličné činnosti. Medzi inými zhodnocovanie odpadov na výrobu priemyselného kompostu. "My to musíme dôkladne preveriť a zasiahnuť, ak zistíme, že niektoré tie činnosti, ktoré sa tu uskutočňovali, neboli v súlade s povoleniami," povedal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Najvhodnejšie zamestnanie podľa znamenia zverokruhu: TOTO je pre vás ideálna práca! Čas zmeniť kariéru?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Hrad Likava.
Hrad Likava sa na dva roky uzavrie: Liptovské múzeum začalo s rekonštrukciou
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovensku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého
Poľský turista bol letecky transportovaný na heliport v Starom Smokovci.
Poliak si vo Vysokých Tatrách spôsobil škaredé zranenia: Horskí záchranári sa vybrali na pomoc!
(ilustračné foto).
Páni, máte strach, že sa vaša PÝCHA časom zmenší? Všetko je inak! Aha, čo prezradila urologička
Prestrelku pri izraelskom konzuláte označila polícia za teroristický útok.
PANIKA v uliciach mesta: Neznámy šialenec strieľal na hodinárstvo! Súvisí to s inými incidentmi?
Z doposiaľ nezistených príčin došlo k zrážke dvoch motorových vozidiel s dvomi cyklistami.
Aktualizované
Havária v Petržalke: Autá sa zrazili s dvoma cyklistami! Z miesta hlásia obeť
Milan Škriniar podstúpi na budúci týždeň v katarskej Dauhe operáciu zraneného ľavého členka.
Francúzsky expert prehovoril: Pravý dôvod Škriniarovho trápenia v Paríži!