Na margo zariadení verejného stravovania po 22.00 h premiér uviedol, že tieto prevádzky budú môcť byť otvorené aj po tomto čase, avšak musia splniť podmienky. "Musí to však byť len uzavretá spoločnosť, čiže aby tam mohli byť rôzne oslavy, svadby a podobne. A prevádzka musí viesť zoznam účastníkov danej akcie, ktorý musí byť k dispozícii pre regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) po dobu maximálne 30 dní po akcii, čiže de facto dvojnásobok inkubačnej doby," dodal premiér.
Čo sa týka nových pravidiel pre prevádzky verejného stravovania v interiéri, budú si môcť vybrať, či dodržia kritérium 15 štvorcových metrov (m2) na zákazníka alebo dvojmetrový odstup medzi zákazníkmi alebo dvojmetrový odstup medzi okrajmi stolov. Ak si prevádzkovateľ verejného stravovania vyberie možnosť dvojmetrovej vzdialenosti medzi okrajmi stolov, platí zároveň pravidlo, že pri stole môžu sedieť dvaja a pravidlo je teda rovnaké ako v prípade terás.
Ako dodal Matovič, aj obchodné prevádzky si môžu vybrať, ktorý prístup im vyhovuje, nemusia sa striktne držať pravidla 15 m2 na zákazníka. "Ak majú menšiu prevádzku, môžu si vybrať druhé pravidlo, teda dvojmetrový odstup medzi zákazníkmi," vysvetlil Matovič.