Bryndza svojím priaznivým vplyvom na imunitný systém môže podľa agrorezortu zohrávať dôležitú úlohu aj pri prevencii v boji proti stále aktuálnej hrozbe pandémie koronavírusu. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) preto odporúča zvýšiť konzumáciu tejto potraviny. „Jej konzumáciou môžete ochrániť seba a svojich blízkych," informoval agentúru SITA Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV SR.
Na výrobu 0,6 kilogramu bryndze je potrebných približne 2,3 litra ovčieho mlieka. Na Slovensku sa chová takmer 330 000 oviec, ktoré ročne dokážu vyprodukovať približne 13 500 ton ovčieho mlieka. Ročná výroba bryndze na Slovensku predstavuje približne 4 000 ton. „Bohaté a rôznorodé zloženie bylín slovenských pasienkov má priaznivý a dokázateľný vplyv na cenné zloženie ovčieho mlieka, z ktorého sa vyrába kvalitná bryndza. Nie je len chutná, ale aj zdraviu prospešná. Je klenotom medzi syrmi, je to slovenské biele zlato," uviedol Daniel Hrežík.
Na Slovensku chované ovce tradičným spôsobom na pastve majú podľa MPRV najlepšiu bilanciu zdravia a chuti ich produktov. „Zvlášť z májového mlieka je bryndza mimoriadnym pokladom. Jej konzumácia má pritom priaznivý vplyv na imunitný systém. Už jeden gram bryndze obsahuje viac ako miliardu živých probiotických kultúr viac ako dvadsiatich druhov baktérií mliečneho kvasenia. Tieto mimoriadne vlastnosti slovenskej bryndze na Slovensku sú spôsobené najmä botanickou pestrosťou pasienkov, ktoré sú podľa výskumov pestrejšie ako napríklad alpské pasienky," pokračoval Hrežík.
Bryndza sa zaraďuje medzi funkčné potraviny, čo znamená, že jej konzumácia má priaznivé účinky na ľudské zdravie. „Za najzaujímavejšiu sa vo všeobecnosti považuje tzv. májová bryndza. Ovce sa vyháňajú na pasienok koncom apríla a bryndza sa tak začína robiť v máji. Jarné mladé pasienky majú fantastické zloženie bylín, ktoré sa dostáva až do mlieka. Vysokú kvalitu si však bryndza zachováva celý rok, pretože už máme aj chovy, ktoré produkujú ovčie mlieko celoročne," dodal Daniel Hrežík.
„Slovenská bryndza” má schválené chránené zemepisné označenie Európskou úniou a môže sa vyrábať iba z mlieka získaného na Slovensku. Klasická bryndza sa môže vyrábať aj zo zmesi ovčieho a kravského syra, musí ale obsahovať najmenej 50 % ovčieho hrudkového syra. Niektoré bryndze sú ocenené aj „Značkou kvality“. Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku vydáva aj certifikáciu s logom „Zlatá ovca – 100% ovčie“, ktorej účelom je zviditeľniť poctivých spracovateľov slovenskej bryndze.
Bryndza chráni pred onkologickými ochoreniami a osteoporózou. Účinne bojuje proti civilizačným ochoreniam, ako sú atopický exém, alergická nádcha, astma, cukrovka či roztrúsená skleróza. Pri fermentácii ovčieho syra vzniká pravotočivá kyselina mliečna. Táto kyselina je pre črevo podľa agrorezortu „požehnaním“. Choroboplodné baktérie nemajú rady kyslé prostredie. Pravotočivá kyselina mliečna tak bráni tomu, aby bolo hrubé črevo osídlené „zlými“ baktériami. Bryndza je bohatým zdrojom aminokyseliny glutamín, ktorá pomáha udržiavať hrubé črevo zdravé. Bryndza sa osvedčila aj pri prevencii rakoviny hrubého čreva, tráviacich problémoch, alergických ochoreniach či pri posilňovaní imunity.