Jeho popíjanie môže prispieť k pevnému zdraviu a chrániť pred obezitou, nespavosťou a demenciou. Reč je o silnom pive belgického typu, ako sú Hoegaarden či Westmalle tripel. Podľa najnovšej štúdie, ktorá má veľký marketingový význam, totiž tieto pivá predstavujú zdravé probiotikum. Keď si človek dopraje jedno denne, prijme málo alkoholu, ktorý neohrozí jeho zdravie a ostatné zdraviu prospešné látky podporia črevnú mikroflóru aj mozog.
Silné belgické pivá fermentujú dvakrát. V pivnici a v pohári. Tým sa síce zvýši obsah alkoholu, ale aj zdraviu prospešných látok. Alkohol je toxín, ale v malom množstve neškodí. Obehovej sústave dokonca prospieva. Takže keď si človek dá len jedno toto pivo denne, najlepšie malé, ide vlastne o zdravú potravinu.
"Vo vysokých koncentráciách je alkohol pre črevnú mikroflóru škodlivý. Ale keď pijete len jedno pivo tohto typu denne, môže vášmu zdraviu prospieť," tvrdí profesor Eric Claassen z Amsterdamskej univerzity.
Podľa vedcov z University of Nebraska jedna fľaša silného belgického piva obsahuje až päťdesiat miliónov probiotík.
"V stredoveku ľudia varili pivo, pretože voda v mestách nebola pitná. Kvasinky dokázali baktérie vo vode zabiť," dodáva profesor Claasen.