Niet sa čo diviť. Ale akú kvalitu má to, čo kupujeme? Český spotrebiteľský magazín dTest sa pozrel na bežne dostupné značky. V laboratóriu zmerali, koľko kakaa, mlieka a lieskovcov obsahujú, a potom ich ochutnali. Čo zistili?
Mliečna čokoláda s lieskovými orieškami môže mať mnoho podôb. V lacnejších výrobkoch zvyčajne nájdete drvené orechy, v drahších celé jadrá. Cena však vôbec nerozhoduje. Výsledky dTestu ukázali, že niektoré výrobky z diskontných predajní sú ešte lepšie ako drahé nemecké a švajčiarske značky. Reč je najmä o čokoládach z Lidla a z Kauflandu. V skúškach obsahu kakaa a obsahu orechov obstáli lepšie ako Milka a Lindt a v porovnaní tuku a mliečnej sušiny len tesne zaostali za Lindt.
Ani jeden z testovaných výrobkov vyslovene nesklamal. Všetky obsahujú oveľa viac kakaového prášku či mliečneho tuku, než vyžaduje legislatíva. Asi najviac sa líšia obsahom orechov. „Relatívne najmenej orieškov ponúkla Lindt Milch-Nuss (15,2 %), naopak, najvyššie percento nám vyšlo pri značke Lidl/Fin Carré (29,7 %),“ dodáva šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.
Ako by mala chutiť?
Ľudia, ktorí sa zapojili do senzorického hodnotenia, v tom majú jasno. Musí mať lesklý povrch, pevný lom, príjemnú chuť a vôňu. Naopak, čo by im určite skazilo pôžitok, sú rôzne chyby, najmä farebné škvrny na povrchu, poukazujúce na problémy pri tuhnutí čokolády alebo pri skladovaní. Za nedostatok sa pokladá aj nevýrazná chuť a vôbec akákoľvek nepríjemná alebo cudzia chuť alebo vôňa, či už spojená s čokoládou alebo lieskovými orieškami.