Zatiaľ čo posledných desať rokov zažili malé pivovary svoje "znovuzrodenie" a v roku 2019 ich už bolo vyše 70, vypuknutím pandémie prišlo aj v tomto odvetví prakticky zo dňa na deň k poklesu odbytu sudového piva o viac ako 90 %, čo si vyžiadalo takmer na dva mesiace zastavenie výroby. Malé pivovary, ktoré plnili pivo len do sudov, zostali takmer úplne bez príjmu, navyše, im vznikla škoda pokazením nepredaného piva.
V dôsledku zatvorenia prevádzok hotelov, reštaurácií a barov prišli malé pivovary o odbyt a v sudoch a tankoch im zostalo nepredané pivo. Tomuto počas mimoriadnej situácie uplynula záručná doba a veľké množstvo sa pre nedostatočný odbyt pokazilo. "Mimoriadna situácia tvrdo zasiahla aj malé pivovary. Okrem takmer nulového obratu vznikla výrobcom piva aj priama škoda v dôsledku pokazeného piva v tankoch, pričom vzniknutá škoda sa pohybuje v rozsahu od 10.000 až po 150.000 eur na firmu podľa typu a veľkosti výroby a prevádzky," uviedol predseda AMNPS Ľubomír Vančo.
V 2009 pôsobilo podľa neho na Slovensku iba 7 malých pivovarov. Na rozdiel od susedných krajín, kde zažívali malé pivovary "zlaté časy", na Slovensku postupne vymierali. Boli také niečo ako ohrozený druh. V roku 2019 prekročil počet pivovarov číslo 70. Celé odvetvie malého pivovarníctva však zaznamenalo v uplynulých mesiacoch vplyvom prijatých preventívnych opatrení a zmeny spotrebiteľského správania zníženie odbytu, priame škody a výhľadovo predpokladá pokles tržieb do konca roku 2020 až o 30 až 40 %. Niektoré malé pivovary nevylúčili ani ukončenie svojej činnosti.
"Po rozmachu, ktorý zaznamenali malé pivovary posledných desať rokov, je opäť ohrozená ich existencia, čím zákazníci prídu o rozmanitú a tradičnú chuť piva vareného klasickým spôsobom. Je potrebné, aby sme tento druh výroby piva ochránili a umožnili výrobcom znovu sa nadýchnuť," uzatvoril Vančo. Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska je občianske združenie zastupujúce malé a remeselné pivovary. Jeho cieľom je podpora a rozvoj malých pivovarov na Slovensku a zachovanie rôznorodosti chutí pivného moku.