Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.06.2020 14:55 | Správy | Politika

Núdzový stav na Slovensku končí o pár dní: Čo s prípadným predĺžením? Minister Krajniak reaguje

Núdzový stav by sa mal na Slovensku skončiť 15. júna a o jeho predĺžení nikto z kompetentných v súčasnosti neuvažuje. Povedal to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) v diskusnej relácii RTVS o 5 minút 12.

Poslanec NR SR a Krajniakov predchodca na ministerstve Ján Richter (Smer-SD) tvrdí, že vláda sa mohla zaoberať zrušením núdzového stavu už skôr. "Neviem o tom, že by niekto uvažoval o predĺžení núdzového stavu," povedal Krajniak. Minister pripomenul, že núdzový stav sa netýka všetkých občanov, ale iba zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb. "Práve preto, že trvá núdzový stav, ešte môžeme zo štátnych hmotných rezerv zadarmo distribuovať ochranné pomôcky," zdôraznil Krajniak. Zostávajúce dni núdzového stavu chce minister využiť na zásobenie týchto zariadení na prípadnú druhú vlnu pandémie.

Richter si myslí, že by bolo vhodné, aby vláda o zrušení núdzového stavu uvažovala aj skôr, ako zanikne po uplynutí 90-dňovej lehoty. Prípadné predĺženie núdzového stavu, ktoré nevylúčil premiér Igor Matovič (OĽaNO), by bolo podľa exministra vyslovene politické rozhodnutie, keďže na to neexistujú žiadne dôvody.

Obaja politici ocenili správu o stave republiky, ktorú v piatok (5. 6.) predniesla v parlamente prezidentka Zuzana Čaputová ako vyváženú. Krajniak vyzdvihol najmä pasáž o možnostiach Slovenska v prípade, že sa všetci spoja na dosiahnutie spoločného cieľa. Richter však mal výhrady k vyjadreniu prezidentky, aby sa spoločnosť nevrátila v stave spoločnosti tam, kde bola pred pandémiou. "Ja by som bol veľmi rád, aby sme urobili všetko pre to, aby sme sa sociálne a ekonomicky dostali do tej pozície, v ktorej sme boli pred pandémiou," povedal Richter. Uznal však, že prezidentka pravdepodobne myslela na stav justície či vraždu novinára a jeho snúbenice a ďalšie problémy spoločnosti.

 

Exminister Richter svojmu nástupcovi vyčítal personálne zmeny na úradoch práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). Krajniak oponoval, že odvolá iba tých manažérov, ktorí majú zlé výsledky, a pripomenul, že riaditelia sú napriek výberovým konaniam vo väčšine prípadov stranícki nominanti predchádzajúcej vlády. Minister sa zároveň všetkým zamestnancom ÚPSVaR-u poďakoval za ich nasadenie a za odvedenú prácu pri vyplácaní príspevkov pre zamestnávateľov. Pripomenul, že tieto úrady už vyplatili 320 miliónov eur, zatiaľ čo banky poskytli úvery na pomoc postihnutým firmám vo výške niekoľkých desiatok miliónov eur.

Krajniak zdôraznil, že vláda musí v najbližšom čase podporiť služby. Rámce pomoci a to, koho sa konkrétne táto pomoc bude týkať, by mali zverejniť do leta. Na pomoc zamestnávateľom v službách by mali použiť peniaze zo štátneho rozpočtu. Aktuálne rastúcu nezamestnanosť by podľa ministra mohla spomaliť podpora výstavby nájomných bytov a podpora zelených investícií. Zároveň je treba podľa oboch politikov v tomto čase obmedziť zamestnávanie cudzincov z krajín mimo EÚ. "Musíme brať ohľad na našich zamestnancov," povedal Krajniak. Prípadný lokálny nedostatok zamestnancov podľa neho čiastočne vyrieši práve výstavba nájomných bytov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom zverejnil svoje OBAVY, EÚ sa pridáva: Krok, ktorý nie je v najlepšom záujme Izraela!
Ilustračné foto. Pavol dostal nepodmienečný trest a zákaz sa k Pavlíne priblížiť. O pár rokov však môže byť podľa nej vonku.
Váš Tip
Hororová spoveď päťdesiatničky Pavlíny o živote s tyranom: Na hlavu mi natiahol igelitku a chcel mi ju odrezať
Rahmijah Hindes si odpykával trest za sexuálne napadnutie neplnoletého dievčaťa
Spoluväzňovi povedal len pár slov, a potom to prišlo: OHAVNÉ, čo sa odohralo v cele
ilustračné foto.
Slováci, spozornite: Novinky pri vstupe do obľúbenej krajiny! O akú zmenu ide a koľko to bude stáť?
Tréner Slovana Bratislava Vladimír Weiss st. na tlačovej konferencii pred zápasom so Celticom Glasgow.
Foto
Weiss sa vyjadril ku kritike novinárov: Ligu majstrov si treba vážiť!
Súčasťou Let´s Dance by mali byť obaja, a to je problém.
Radikálny krok Adely po VYHADZOVE Vinczeho z Let’s Dance turné: Odveta za Viktora?!
Veľká dunajská povodeň zasiahla Maďarsko v roku 2013 (ilustračné foto).
Tretí stupeň povodňovej aktivity nekončí: Nové správy o hladine Dunaja však potešia!
S predsudkami kvôli tetovaniam sa dvojica pravidelne stretáva.
Foto
Párik si chcel prenajať byt: ODPORNÉ komentáre od ľudí! Zistíte prečo, nebudete chápať
Britská princezná Catherine.
Princezná Kate PRVÝKRÁT na verejnosti od ukončenia chemoterapie: Obklopená kráľovskou krvou!
Viral infection disease attacking cell abstract idea illustration.
VAROVANIE pre celý svet: Tento POSTRACH môže do niekoľkých rokov usmrtiť až 40 miliónov ľudí!
Olivový olej sa teší veľkej úcte pre svoje zdravotné účinky
Potravina, ktorú majú v kuchyni takmer všetci, zlepšuje ZDRAVIE! Neuveríte, čo všetko dokáže
Vo veku 49 rokov zomrel syn Kamily Magálovej, Martin.
Foto
Desivé DETAILY nešťastia, pri ktorom zahynul syn Magálovej: Osudná výmena pred pádom! Toto nikto nečakal