Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.06.2020 12:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Protesty po smrti Floyda naberajú na obrátkach, násilie sa presúva do Európy: V Bostone vyrazil do ulíc aj Zdeno Chára!

Demonštrácie sa už presunuli do Európy! Smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel pri policajnom zásahu v americkom Minneapolise, nenecháva chladných ani ľudí na starom kontinente.

Tisícky protestantov pochodovali v sobotu ulicami Londýna. Nechýbali medzi nimi ani hudobná ikona Madonna či bývalý excelentný tenista Boris Becker. Môžeme očakávať demonštrácie proti rasizmu aj v iných európskych metropolách?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Demonštrácie Black Lives Matter (Na čiernych životoch záleží), ktoré sa po celých Spojených štátoch rozbehli po smrti Georgea Floyda, už prenikli do Ázie, Austrálie, ale aj Európy. V sobotu sa do ulíc Londýna vydali tisíce ľudí. Pokojné protesty sa však po niekoľkých hodinách zvrtli a demonštranti začali na policajtov násilne útočiť.

Vzduchom lietalo prakticky všetko od zapálených fliaš až po bicykle. Situáciu za šokujúcu a neprijateľnú označila aj komisárka londýnskej metropolitnej polície Cressida Dicková. „Som hlboko zarmútená, že niekoľko demonštrantov sa včera večer v Londýne správalo voči polícii násilne, pričom zranili 14 policajtov,“ uviedla vo vyhlásení Dicková.

Otvoriť galériu
Hamburg
Zdroj: gettyimages

 

Demonštranti hádzali predmety dokonca aj na policajné kone, ktoré sú síce cvičené na to, aby ostali pokojné aj v búrlivých situáciách, ale nie všetky to zvládli. Jeden sa splašil tak, že narazil do semafora a svoju jazdkyňu zhodil. Bez nej potom vrazil do davu a zrazil demonštrantku.

Celebrity v dave

Doteraz sa k protestom vyjadrilo na svojich sociálnych sieťach množstvo celebrít. Niektoré z nich však neváhali a do ulíc nebezpečného Londýna vyšli aj osobne. Svojich fanúšikov takto ohromila Madonna. Na internete sa fotkou z protestov pochválil aj Boris Becker v zelenom rúšku.

Otvoriť galériu

Udalosti nenechali chladným ani britského výtvarníka Banksyho, ktorý dáva svojím najnovším dielom najavo odpor proti rasizmu a policajnej brutalite. „Najskôr som si myslel, že by som mal držať hubu a počúvať v tejto veci černochov. Ale prečo by som to robil? Nie je to ich problém. Je môj,“ píše Banksy na instagrame.

Zákaz vychádzania

Protesty sa v USA začali po tom, čo biely policajt v Minneapolise pri zatýkaní kľačal na krku Afroameričana Georgea Floyda viac ako osem minút. Neozbrojený černoch nekládol odpor, len sa sťažoval, že nemôže dýchať. Po tomto policajnom zákroku zomrel. Nepokoje s rasovým podtónom začali práve v Minneapolise, ale okamžite sa rozšírili po celých Spojených štátoch.

Sú to najväčšie a najhoršie demonštrácie od vraždy Martina Luthera Kinga v roku 1968. Trvajú už dvanásť dní a napriek masívnemu nasadeniu polície i národnej gardy neutíchajú – skôr naopak. Protesty sa konali už vo viac než 140 mestách po celých USA a vo viacerých z nich sa opäť zmenili na podpaľovanie áut, budov a rabovanie obchodov. Okolo 40 miest vyhlásilo zákaz vychádzania, ten je však masívne porušovaný. Vo Washingtone sa dav vyzúril najmä v Lafayettovom parku pred Bielym domom. Na jeho okrajoch podpálili viacero budov vrátane historického Kostola sv. Jána.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, kuk, mko, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke zvýšená hladina Moravy na Kremeľskej ceste medzi Devínom a Devínskom Novou Vsou v Bratislave.
Suma, z ktorej vám padne sánka: Škody po povodniach sa pohybujú v ASTRONOMICKÝCH výšinách
Spevák Pavol Habera
Foto
Paľo Habera vyšiel s kožou na trh: Fakt som to spravil? FOTO, ktorá prekvapila aj samotného speváka!
Na snímke poslanec Národnej rady SR Richard Takáč (Smer-SD).
Nové informácie o uvoľnenom poste podpredsedu NR SR: Takáč prezradil, na čo čaká koalícia
V domove dôchodcov natreli všetky miestnosti.
Foto
Ján priniesol na Slovensko prevratnú NOVINKU: Ružinovský domov dôchodcov vyskúša jej účinnosť!
Kylie Minogue
Foto
Austrálska megastar ohlásila najväčšie turné za posledné roky: Zavíta aj do našich končín? Fanúšikovia sú nadšení
Sean Diddy Combs
Foto
Svetoznámy raper sa mal dopustiť strašných vecí: BOJÍ sa o svoj život, strážnici ho nemôžu spustiť z očí
Aktuálna situácia k 17.9.2024 12:45: Dunaj, Bratislava.
Obavy z ďalších ZÁPLAV neutíchajú: V TÝCHTO okresoch platí najvyšší stupeň výstrahy
Pellegrini hovorí, že Fico je stále veľmi unavený.
Pellegrini sa v New Yorku stretne s lídrami SVETOVÉHO formátu: Samit budúcnosti sprevádza dôležité POSOLSTVO
(ilustračné foto)
Tragédia na východe: V Košiciach našli dobodanú ženu († 32), mala byť tehotná
Foto
Rozhodca vyšiel po 17 rokoch s pravdou von: Počas zápasu som uzavrel obchod s Messim
Statný kuchár Kemkovi poriadne vylepí.
V šou Možné je všetko lietali facky! Martin Novák si pre Kemku pripraví nezabudnuteľnú odvetu
Päťnásobný majster Európy v kulturistike Adam Cibuľa (60) už 7 rokov nemal v rukách činky a je bez poriadnej strechy nad hlavou.
Foto
Z kulturistu Adama Cibuľu je bezdomovec: Šampión ŽOBRE na ulici a stravu hľadá v kontajneroch!