Sú dobrou alternatívou klasického chleba. Výborne chutia, sú plné vlákniny, ľahké a hlavne trvanlivé. Nanešťastie však patria k tým potravinám, pri ktorých si treba dávať pozor na akrylamidy. Odborníci z českého portálu svet-potravin sa pozreli na najznámejších zástupcov týchto suchých pochúťok.
Akrylamid je uznaný ako pravdepodobný karcinogén. Prirozene sa tvorí v potravinách obsahujícich škrob pri vysokých teplotách, čiže napríklad vyprážanie, pečenie aj praženie. Výrobky extrudované z kukurice a pšenice sú na základe odporúčania Európskej únie zaradené medzi potraviny, ktoré sa odporúča sledovať.
K veľkému tepelnému zahriatiu, a teda aj potenciálnemu riziku, dochádza aj pri takzvanom pufovaní. Výsledky testovania vybraných chlebíkov ukázali, že niektoré výrobky dosahovali pomerne vysoký obsah akrylamidov. „Podľa výsledkov by asi bolo dobré sa zamyslieť nad frekvenciou zaraďovania týchto potravín do jedálnička,“ skonštatovala Dana Gabrovská z Potravinárskej komory ČR a doplnila, že „ako problematické sa javia viac výrobky pufované.“