Aj po uvoľnení epidemiologických opatrení zostali zavreté stovky reštaurácií a mnohé sú na predaj. Smutní sú nielen stáli návštevníci týchto podnikov, ale v prvom rade tí, ktorí im venovali roky svojho úsilia a nemalé financie.
Jedným z podnikov, ktoré končia v centre hlavného mesta, je hudobný klub s reštauráciou Re-Fresh na Ventúrskej ulici. Že je na predaj, hlási rovno tabuľa, kde ešte donedávna visela ponuka jedál a nápojov. „K tomuto rozhodnutiu nás dohnala korona a s ňou súvisiaci výrazný pokles tržieb,“ povedal Boris Biba, jeden zo spolumajiteľov podniku.
„Reštaurácia fungovala šesť rokov, posledné dva roky sme boli majitelia my. Korona spôsobila, že je centrum Bratislavy bez zahraničných turistov a ešte asi aj dlho bude... To zavážilo a koncom mája padlo rozhodnutie, že končíme. Mne osobne je to ľúto, lebo k tomu podniku som mal aj iný ako len finančný vzťah. Bol to nočný klub, organizovali sme tu rôzne druhy akcií, ako napríklad vlastný formát cestovateľských prednášok a podobne,“ dodal Biba.
Ani top lokalita s nádherným výhľadom na historické centrum nedokázala ochrániť dve známe reštaurácie priamo pri Bratislavskom hrade. „Nájomné zmluvy reštaurácií Hrad a Hradná hviezda boli ukončené dohodou zmluvných strán, a to na základe žiadostí nájomcov, ktoré zdôvodnili aktuálnou epidemiologickou situáciou,“ vysvetlil Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou kancelárie NR SR, ktorej lukratívne priestory patria. Noví nájomcovia majú byť vybratí v zmysle platných predpisov. Podľa TV Markíza nedala Národná rada predchádzajúcim majiteľom žiadnu úľavu na nájomnom. Neumožňuje jej to totiž zákon o správe majetku štátu.
Svet gastrobiznisu opustil aj obľúbený bar hneď oproti Hotelu Kyjev. Štýlový podnik Siedma struna, zariadený v gitarovom štýle, to mal však zrátané už skôr. „O predaji sme začali uvažovať už pred koronakrízou, ale je pravda, že korona bola pre nás ten posledný klinec do rakvy,“ priznáva majiteľ Milan Spodniak. „V centre mesta je v gastre veľmi veľká konkurencia, väčšina prevádzok mala peniaze možno tak na mesiac-dva, na viac nie. Túto krízu prežijú iba tí, ktorí majú peniaze. Preto ani nezostávame v gastrobiznise.“