V novej štúdii to tvrdia odborníci, podľa ktorých sa tento efekt prejaví najmä pri prevencii rakoviny hrubého čreva a krvi. Vysoká citlivosť na vitamín D môže súvisieť s menším rizikom rakoviny. Citlivosť na prítomnosť vitamínu medzi ľuďmi sa líši, čo vplýva na potrebu jeho doplňovania.
Autormi štúdie sú Carsten Carlberg z Fínska a Alberto Muňoz zo Španielska. Vitamín D je známy pre svoj pozitívny vplyv na zdravie kostí, autori však upozorňujú, že takisto reguluje imunitný systém a jeho protirakovinové účinky sprostredkujú najmä monocyty a T-lymfocyty.
Štúdia preukázala, že vitamín D je dôležitý v procese diferenciácie krvných buniek v krvotvorbe, ale aj pre dospelé bunky v rýchlo sa regenerujúcich tkanivách v hrubom čreve alebo koži. Príliš nízka hladina vitamínu D môže viesť k tomu, že sa tieto bunky úplne nerozlišujú a začnú sa meniť na nekontrolovateľne rastúce rakovinové bunky.
Aj u rakoviny prsníka či prostaty je nízka úroveň vitamínu D spojená s vyšším výskytom rakoviny a horšou prognózou. V náhodných kontrolovaných testoch však dokázali, že dopĺňanie vitamínu D neznížilo úmrtnosť na rakovinu.
Tím profesora Carlberga predtým zistil, že jednotlivci sa líšia v citlivosti na dopĺňanie vitamínu. Napríklad 25 % Fínov má nízku odozvu a potrebuje vyššie dávky vitamínu k dosiahnutiu plného klinického prínosu.
Vo všeobecnosti je teda dobrý stav vitamínu D v organizme prospešný pri prevencii voči rakovine. Existuje menej dôkazov o jeho užitočnosti pri liečbe rakoviny.