Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.06.2020 01:20 | Správy | Zahraničné správy

Rozruch v Bielorusko: Lukašenkovho vyzývateľa podozrievajú z prania peňazí

Viac ako desať ľudí zatkli v Bielorusku počas razie v banke, na ktorej čele ešte nedávno stál Viktor Babaryko, oponent prezidenta Alexandra Lukašenka a pravdepodobný kandidát augustových prezidentských volieb. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Razia v najväčšej banke v Bielorusku - Belgazprombank -, ktorá je dcérskou spoločnosťou ruského energetického gigantu Gazprom, sa uskutočnila ešte vo štvrtok. Šéf bieloruskej KGB Ivan Terteľ podľa spravodajského portálu TUT.by v piatok vyhlásil, že vyšetrovatelia majú dôkazy o Babarykovej účasti na protizákonnej činnosti. Spresnil, že zadržaní sú podozriví z legalizácie príjmov získaných protizákonným spôsobom a vyhýbania sa plateniu daní v obzvlášť veľkom objeme.

Lukašenko vo svojom vyhlásení pred novinármi uviedol, že všetci zadržaní spolupracujú s políciou a vydávajú vyšetrovateľom peniaze, ktoré získali nezákonnou cestou. Dodal, že k vyšetrovaniu mieni prizvať aj Interpol a vyšetrovacie orgány európskych štátov, Ruska i USA, aby "analyzovali dokumenty získané bieloruskými vyšetrovateľmi".

Gazprom a jeho banka Gazprombank odsúdili zatknutia najvyššie postavených manažérov banky i ľudí, ktorí z nej dávnejšie prešli do iných firiem, ako aj personálne zmeny na riadiacich postoch v banke, ktoré nasledovali po razii. Gazprom vo svojom vyhlásení upozornil, že ide o "zjavné porušenie" bieloruského práva. Avizoval, že podnikne právne kroky.

 

Samotný Babaryko, ktorý banku Belgazprombank viedol 20 rokov - do mája tohto roku -, vo štvrtok na svojom konte na kanáli YouTube uviedol, že razie v Belgazprombanku a ďalších spoločnostiach, ktoré súvisia s jeho osobou, sú "nátlakovou taktikou".

Zdôraznil, že banka za jeho vedenia prešla auditmi bieloruských i zahraničných spoločností a voči jej činnosti nikdy nemali výhrady ani bieloruské vládne orgány. Incident podľa neho "jasne ukazuje, že predstavitelia súčasného vedenia sú pripravení použiť akékoľvek prostriedky, aby zabránili spravodlivým voľbám" v Bielorusku.

Vyhlásil, že očakával, že tlak bude vyvíjaný naňho osobne. Fakt, že štátne kontrolné orgány a KGB "idú" po jeho priateľoch a bývalých kolegoch, označil za dôkaz, že naňho osobne "nič nenašli". Zdôraznil, že tieto kroky vedenia krajiny majú na ľudí v jeho štábe opačný efekt - nedali sa zastrašiť, ale naopak pracujú ešte aktívnejšie. Babaryko rozhodne vylúčil stiahnutie svojej kandidatúry z prezidentských volieb.

Uviedol, že jeho tím zozbieral viac ako 100.000 podporovateľov a predloží ich volebnej komisii ako súčasť dokladov potrebných na registráciu kandidáta prezidentských volieb. V súvislosti s avizovanými prezidentskými voľbami bieloruské vedenie v posledných týždňoch pritvrdilo prenasledovanie predstaviteľov a prívržencov opozície, pričom viacerí z nich boli zadržaní.

Medzi zadržanými sa koncom mája ocitol aj obľúbený bloger Siarhej Cichanovskij, ktorého manželka Svitlana a jej štáb na zhromaždeniach zbierali podpisy na podporu jej kandidatúry v prezidentských voľbách. Lukašenko je prezidentom Bieloruska od roku 1994 a nedávno naznačil, že má záujem zastávať túto funkciu ešte ďalšie dve funkčné obdobia. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá monitoruje predvolebné kampane i samotné hlasovanie, od roku 1995 neuznala žiadne voľby v Bielorusku ako slobodné a spravodlivé.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Shengen nie je podľa Blanára úplne funkčný: Nelegálna migrácia si vyžaduje riešenie
Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".
Robert Fico považuje miliardy eur z fondu EÚ za obrovskú pomoc: Pri tomto najmä pomôžu!
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
SHMÚ varuje: Hrozia ďalšie povodne! Tieto okresy sú v ohrození
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
 Filmový chodník slávy sa dnes rozrástol o ďalšiu pamätnú dlaždicu s menom Juraj Kukura. 
Foto
Odhalenie dlaždice Juraja Kukuru na chodníku slávy: Naozaj TOTO Kňažko povedal? Aha, kto sa ukázal v dave!
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...
Spoznávate chlapca na fotografii?
Foto
HÁDANKA: Spoznávate malého šibala na FOTO? Pre TENTO ikonický prvok ho pozná celé Slovensko
Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová vyčíta svojmu predchodcovi Jánovi Mazákovi viaceré pochybenia.
Predsedníčka Súdnej rady vyčíta Mazákovi viaceré pochybenia: Toto uviedla v správe
(ilustračné foto)
Tragédia na Jarovskom ramene: Z vody vytiahli bezvládne telo muža († 53)
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Hrozí kolaps?! Dolinková: Konsolidácia verejných financií sa nemala dotknúť zdravotníctva