Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2020 13:06 | Správy | Politika

Strana Smer-SD o Čaputovej: Prezidentka vrátila úradu mieru dôstojnosti

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vrátila úradu aspoň istú mieru dôstojnosti.

Vyhlásil to opozičný Smer-SD v súvislosti s prvým výročím nástupu Čaputovej do funkcie. Stranu podľa slov jej hovorcu Jána Mažgúta prezidentka nedokázala presvedčiť o nadstraníckom a nezaujatom výkone funkcie. Naopak, predseda mimoparlamentného Mosta-Híd László Sólymos hovorí o novej politickej kultúre a nadstraníckosti prezidentky. Predsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Irena Bihariová doplnila, že hlava štátu ostala konzistentná aj vo svojej snahe vytvárať v spoločnosti súdržnosť.

"Na rozdiel od amatérskeho výkonu, ktorý v Prezidentskom paláci predvádzal Andrej Kiska, prezidentka Čaputová vrátila úradu aspoň istú mieru dôstojnosti. Zároveň je na mieste aj kritika voči jej selektívnemu prístupu k predkladanej legislatíve," skonštatovala strana Smer-SD. Podotkla, že kým 13. dôchodky poslala na Ústavný súd SR okamžite, pri telekomunikačnom zákone tak neurobila. Smer-SD zároveň kritizuje presadzovanie Istanbulského dohovoru. Dodal, že nielen v týchto prípadoch prezidentka nedokázala presvedčiť o nadstraníckom a nezaujatom výkone funkcie, a bude preto sledovať jej správanie sa pri podpise pripravovaných zákonov súčasnej koalície.

Sólymos ako dôkaz nadstraníckosti prezidentky uviedol, že správa o stave republiky nevyvolala búrlivé reakcie v koalícii ani opozícii. Zdôraznil, že rovnako pomenovala pochybenia bývalej i súčasnej vlády. Vďaka autenticite v prejavoch podľa Sólymosa hlava štátu dokázala aj počas pandémie zmierniť pocit neistoty, ktorý u obyvateľov vyvolali chaotické opatrenia vlády alebo vyjadrenia premiéra. Za jej silnú stránku považuje nekonfrontačný spôsob komunikácie. Dodal, že jej to nebráni problémy sformulovať a adresovať jednoznačne a priamočiaro.

 

Dodal, že tak pomáha vytvárať pozitívny obraz Slovenska aj v zahraničí. Sólymos považuje za pozitívne a žiaduce, aby hlava štátu zdôrazňovala euroatlantické a západné ukotvenie Slovenska. Ocenil tiež vytvorenie neformálneho poradného výboru pre národnostné a etnické menšiny. Označil to za dobrý základ na otváranie a komunikovanie tém v tejto oblasti zo strany paláca. Bihariová prvý rok Čaputovej v úrade označila za úspešný. "V domácich témach dokázala citlivo a presne pomenovať hrozby a akútne problémy, ktoré adresovala vláde alebo parlamentu. Vo svojej typickej snahe - vytvárať v spoločnosti súdržnosť - zostala konzistentná," tvrdí. Dodala, že si získala tiež pozornosť a rešpekt v zahraničí.

Mimoparlamentná strana Spolu si váži, že prezidentka kladie dôraz aj na ochranu životného prostredia, vzdelávanie a podporu vedy. "To v minulosti nebolo zvykom a považujeme to za kľúčové témy pre budúcnosť Slovenska. Oceniť treba aj jej snahu o spoločenský zmier v krajine," uviedol pre TASR hovorca strany Matej Bučko.

"Pri pohľade na prvý rok v úrade jej patrí uznanie za odvahu a rozvahu, ktorú vniesla aj do citlivých tém v náročnom období výmeny vlády či pandémie COVID-19. Veríme však, že v snahe byť prezidentkou všetkých občanov bude v nastávajúcom období venovať väčšiu pozornosť úlohe a problémom rodiny v spoločnosti," uviedlo pre TASR mimoparlamentné hnutie KDH. V tejto súvislosti pripomenulo, že prezidentka pri nástupe do funkcie deklarovala, že bude slúžiť všetkým občanom, aj tým, ktorí jej nedali svoj hlas.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
(ilustračné foto)
Najvhodnejšie zamestnanie podľa znamenia zverokruhu: TOTO je pre vás ideálna práca! Čas zmeniť kariéru?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Hrad Likava.
Hrad Likava sa na dva roky uzavrie: Liptovské múzeum začalo s rekonštrukciou
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovensku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého
Poľský turista bol letecky transportovaný na heliport v Starom Smokovci.
Poliak si vo Vysokých Tatrách spôsobil škaredé zranenia: Horskí záchranári sa vybrali na pomoc!
(ilustračné foto).
Páni, máte strach, že sa vaša PÝCHA časom zmenší? Všetko je inak! Aha, čo prezradila urologička
Prestrelku pri izraelskom konzuláte označila polícia za teroristický útok.
PANIKA v uliciach mesta: Neznámy šialenec strieľal na hodinárstvo! Súvisí to s inými incidentmi?
Z doposiaľ nezistených príčin došlo k zrážke dvoch motorových vozidiel s dvomi cyklistami.
Aktualizované
Havária v Petržalke: Autá sa zrazili s dvoma cyklistami! Z miesta hlásia obeť