“Výroba pekárenských výrobkov počas víkendov je vzhľadom na zavedenie sociálneho balíčka za prácu v noci, počas víkendov a sviatkov, keď tvorí cena práce viac ako polovicu výrobných nákladov, vysoko neefektívna. Aj napriek tomu pekári akceptujú rozhodnutie vlády SR opätovne zaviesť nedeľný predaj," konštatovala v piatok pre agentúru SITA predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Tatiana Lopúchová.
Pekári sú však rozhorčení z toho, že vláda SR svoje rozhodnutie komunikovala len dva dni predtým, ako sa nedeľné predaje znovu rozbehnú. Mnohé výrobné závody totiž na to nie sú podľa SZPCC pripravené, keďže sa o tomto variante dlhodobo diskutovalo a nič nenasvedčovalo tomu, že rozhodnutie o otvorení prevádzok bude tak náhle.
"Každý podnik má dlhší čas naplánované pracovné zmeny a nemajú vopred, naviac v posledný pracovný deň v týždni, zaistenú pracovnú silu na víkend. Nielen v samotnej výrobe, no ani v radoch vodičov, technikov či strážnej služby. Mnohé menšie pekárne môžu mať dokonca problém s nedostatočným zásobením surovinami na výrobu chleba a pečiva. Slovenskí pekári preto opäť upozorňujú na fakt, že s výrobcami z prostredia vlády nikto nekomunikuje takto závažné kroky, čo vedie k výrazným problémov v slovenských podnikoch,” dodala Tatiana Lopúchová.
Obchodníci sa od vypuknutia koronavírusu často rozhorčovali nad tým, že im vláda nedala viac času sa pripraviť na nové opatrenia.