Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.06.2020 07:59 | Správy | Domáce správy

Premiéra Matoviča uvoľnenie neteší: Ako dlho vydržia otvorené obchody v nedeľu?

Rušia sa ďalšie opatrenia v boji proti koronavírusu a medzi nimi to najspornejšie!

Slováci budú môcť po dlhom čase opäť nakupovať aj v nedeľu. Oznámili to premiér Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas po zasadnutí konzília odborníkov.

Matovič neskrýval sklamanie z toho, že nedele neostali voľné, no podľa vlastných slov nechcel dať liberálom z SaS zámienku, aby opustili koalíciu.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Nový Čas zisťoval, či plánuje v blízkej budúcnosti pretlačiť zákon, ktorý by prinútil obchody v tento deň opäť zavrieť. Moment, na ktorý čakali mnohí Slováci. Hlavný hygienik Mikas oznámil, že už túto nedeľu sa môžu obchody opäť otvoriť. „Ruší sa povinnosť uzatvoriť všetky maloobchodné prevádzky v nedeľu a zároveň sa ruší povinnosť prevádzkovateľov priestorov maloobchodných prevádzok pre každú nedeľu v mesiaci vykonávať povinnú dezinfekciu priestorov predmetných prevádzok, teda tzv. sanitárny deň,“ povedal Mikas.

 

Hneď dodal, že predajne musia aj naďalej dbať na riadnu sanitáciu a dezinfekciu predajní. Stojí si však za tým, že nedeľné zatvorenie obchodov malo zmysel. „Ak sa má spraviť dôsledná sanitácia, tak sanitáciu nespravíme za dve hodiny,“ povedal.


Premiér ustúpil Sulíkovi
Téma nedeľného predaja sa viackrát stala kameňom úrazu medzi premiérom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Šéf liberálov vyzýval na čo najskoršie otvorenie prevádzok a Matovič bol zase za to, aby boli obchody v nedeľu zatvorené nastálo. Pri ohlasovaní noviniek premiér neskrýval svoje sklamanie.

Otvoriť galériu

„Srdiečko mi bije po voľnej nedeli. Ale nebudeme riskovať, že to využije SaS ako zámienku na odchod z koalície. Bolo by to trápne, ale nebudeme to riskovať,“ povedal premiér. Nový Čas sa na Matoviča obrátil s otázkou, či plánuje v blízkej budúcnosti presadzovať zákon, ktorý by obchody v nedeľu zatvoril nastálo. „V najbližšom období nie je predpoklad predloženia návrhu zákona o zákaze nedeľného predaja. Pán premiér sa na dnešnej tlačovej konferencii vyjadril, že chce o tejto téme diskutovať s koaličnými partnermi,“ povedali nám z Úradu vlády.

Sulík zase neskrýval nadšenie zo znovuotvorenia prevádzok.Zrušenie zákazu nedeľného predaja je vynikajúca správa a aj vzhľadom na nízku hodnotu kĺzavého mediánu už bolo viac ako načase aj takýmto spôsobom pomôcť slovenskej ekonomike. Minister hospodárstva bude s premiérom Igorom Matovičom rád diskutovať o akýchkoľvek ďalších návrhoch, týkajúcich sa nedeľného predaja,“ uviedla Sulíkova hovorkyňa Katarína Svrčeková.

Dlhoočakávané otvorenie obchodov vyvolalo pozitívne aj negatívne ohlasy. Na jednej strane stojí radosť obchodníkov, ktorí budú môcť po dlhých týždňoch otvoriť svoje prevádzky aj v nedeľu, no na druhej strane vyjadrujú nespokojnosť s tým, že sa o tom dozvedeli na poslednú chvíľu a nestihli sa dostatočne pripraviť. „Pekári sú rozhorčení z toho, že vláda svoje rozhodnutie komunikovala len dva dni predtým, ako sa nedeľné predaje znovu rozbehnú a mnohé výrobné závody na to nie sú pripravené,“ povedala predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová.


Výrobné závody sa nestihli pripraviť
Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov
- Pekári sú rozhorčení z toho, že vláda svoje rozhodnutie komunikovala len dva dni predtým, ako sa nedeľné predaje znovu rozbehnú a mnohé výrobné závody na to nie sú pripravené, pretože sa o tomto variante dlhodobo diskutovalo a nič nenasvedčovalo tomu, že rozhodnutie o otvorení prevádzok bude také náhle. Každý podnik má dlhší čas naplánované pracovné zmeny a nemá vopred, navyše v posledný pracovný deň v týždni, zaistenú pracovnú silu na víkend - nielen v samotnej výrobe, no ani v radoch vodičov, technikov či strážnej služby.

Čo prinesú nové uvoľnenia čítajte na ďalšej strane.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lenka Ďurčiová, Jozef Čavojec, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Hnutie ANO vyhralo voľby: Účasť bola nižšia ako pred štyrmi rokmi
Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého
(ilustračné foto).
Páni, máte strach, že sa vaša PÝCHA časom zmenší? Všetko je inak! Aha, čo prezradila urologička
Prestrelku pri izraelskom konzuláte označila polícia za teroristický útok.
PANIKA v uliciach mesta: Neznámy šialenec strieľal na hodinárstvo! Súvisí to s inými incidentmi?
Z doposiaľ nezistených príčin došlo k zrážke dvoch motorových vozidiel s dvomi cyklistami.
Aktualizované
Havária v Petržalke: Autá sa zrazili s dvoma cyklistami! Z miesta hlásia obeť
Milan Škriniar podstúpi na budúci týždeň v katarskej Dauhe operáciu zraneného ľavého členka.
Francúzsky expert prehovoril: Pravý dôvod Škriniarovho trápenia v Paríži!
(ilustračná foto)
Zomrela herecká a dabingová ikona: Len pred pár týždňami mu fanúšikovia spievali k narodeninám