Ďalšie prípady evidujú regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žilinskom, Trenčianskom a Košickom kraji. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová.
"V súvislosti s konzumáciou nepasterizovaného mlieka a výrobkov z neho ovčieho a kozieho pôvodu sa zaznamenalo 12 prípadov. Slovensko je na prvom mieste v počte epidémií kliešťovej encefalitídy v Európe," konštatovala Tolnayová.
"Kliešťová encefalitída sa u dvoch tretín infikovaných ľudí nemusí vôbec prejaviť. U zvyšnej tretiny má zvyčajne dvojfázový priebeh. Prvá je typická chrípkovitými príznakmi, ako horúčka, bolesť svalov, únava. Potom nastáva na pár dní bezpríznakové obdobie. Druhá fáza sa prejavuje zápalom centrálnej nervovej sústavy, ľudovo povedané, zápalom mozgu. Príznakmi sú bolesť hlavy, stuhnutosť šije, vracanie, svetloplachosť, horúčka. Ochorenie môže mať dlhodobé následky v podobe ochrnutia, bolestí hlavy, poruchy koncentrácie či pamäti. V jednom percente prípadov môže dôjsť k úmrtiu, ktoré sa týka rizikových skupín, napríklad ľudí so zníženou imunitou," vysvetlila Jana Kerlik z odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ.
Proti kliešťovej encefalitíde existuje očkovanie, ktoré čiastočne hradia niektoré zdravotné poisťovne. "Rakúsko a Česká republika sú takisto rizikovou krajinou. Na rozdiel od nás je však v Rakúsku zaočkovaných takmer 90 percent ľudí, v Česku okolo 20 - 30 percent obyvateľstva. Na Slovensku sa zaočkovanosť pohybuje iba okolo jedného percenta," pripomenula Kerlik. "Tým, ktorí nie sú zaočkovaní, odporúčame kontrolu tela po návrate z prírody i z mestských parkov. Pred konzumáciou rizikových výrobkov zo surového mlieka odporúčame mlieko prevariť a syr aspoň opiecť. Vírus kliešťovej encefalitídy sa ničí pri teplote 70 stupňov Celzia. Hoci preventívne opatrenia zdôrazňujeme každý rok, napriek tomu je Slovensko na prvom mieste v počte epidémií kliešťovej encefalitídy v rámci Európy," zdôraznila Kerlik.