Málokto však vie, že 24. jún patrí v kalendári práve tomuto nápoju. Pred piatimi rokmi sa na tom dohodli výrobcovia všetkých známych slovenských borovičiek a v roku 2016 ho dali medzinárodne registrovať. Borovička začala svoju púť priamo v Spišskej Belej a jej názov Spišská je preto úplne oprávnený. Zaujímavé je, že kedysi ju pálili výhradne ženy, lebo muži boli pri vojsku. Nevyrába sa však z plodov ihličnatého keru, ale špeciálnym postupom.
„Máme záznamy, že Sebastian Lam v roku 1432 začal páliť jalovec - po slovensky borievka - a pálenku pomenoval borovička. Tá prešla vývojom a mnohými zmenami. Aj keď niektoré receptúry sa nenávratne stratili, dnes máme niekoľko výborných spišských borovičiek,“ vraví vysokoškolský pedagóg a nestor slovenského liehovarníctva Július Forsthoffer (85), ktorý je aj členom Slovenského Rádu rytierov destilátov. Od 17. storočia sa borovička zo Spiša vyvážala na pltiach do Budapešti. Jej najbližším príbuzným je škótsky džin bez prísad.