Stále platí, že vstup a pobyt v prevádzke sú možné len s prekrytými hornými dýchacími cestami. Táto povinnosť sa nevzťahuje na čas potrebný na konzumáciu nápojov a pokrmov. Pri vchode do prevádzky je nutné aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice. Vyplýva to z opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR pri ohrození verejného zdravia. Jeho nerešpektovanie je správnym deliktom, za ktorý príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva uloží pokutu vo výške do 20-tisíc eur.
Odporúča sa tiež zachovávať odstupy osôb minimálne dva metre, počet zákazníkov v prevádzke v jednom okamihu by nemal prekročiť koncentráciu jeden zákazník na 10 metrov štvorcových z predajnej plochy. V prevádzkach verejného stravovania sa odporúča dodržať medzi stolmi dvojmetrový odstup. V prevádzkach by sa malo často vetrať a pravidelne vykonávať dezinfekcia dotykových plôch. Na dezinfekciu sa majú použiť prostriedky s virucídnym účinkom.