Nový Čas preto požiadal o spoluprácu expertov z laboratórií Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Technickej univerzity. Výsledok je šokujúci. Z piatich vzoriek prešli testom ledva dve. V laboratóriu najprv pripravili varené víno podľa obvyklého receptu. Do 3 dl vriacej vody pridali klinčeky, škoricu a kôru z 1/2 citróna. Krátko povarili a pridali liter vína, kúpený v obchode za 75 Sk (2,49 €). Zmes osladili cukrom a zohriali na 65 °C.
„V porovnaní so vzorkami z vianočných trhov môžeme konštatovať, že dve vzorky boli porovnateľné s našou receptúrou. Koncentrácia etanolu vo vzorkách však veľmi kolíše. Treba vysvetliť, že pri varení je etanol najprchavejšia zložka vína. Jeho teplota varu je 78 °C. Ak teda obchodníci opakovane víno prevárali, alebo ho dlhodobo nechávali pri vysokej teplote v otvorenej nádobe, etanol im vyprchal. Preto vo víne, ktoré predávajú, je ho naozaj veľmi málo,“ skonštatoval potravinársky chemik. Znamená to, že konečný produkt, za ktorý zaplatíme nemalé peniaze, má mizernú kvalitu. Obchodná inšpekcia kontroluje iba podlievanie a správne účtovanie vína.