Reklama

Recept na skutočne mäkké medovníčky. Už nikdy nebudete piecť iné

Recept na skutočne mäkké medovníčky. Už nikdy nebudete piecť iné

Zdroj: Adobe Stock

Reklama

Medovníčky sú snáď najtypickejším vianočným pečivom. Mnohé gazdinky si recept na lahodné mäkučké pampúšiky strážia, my vám však doprajeme. Toto je recept na top medovníčky.

Ak patríte medzi ľudí, ktorí vypekanie medovníčkov vzdali, pretože nech robili, čo robili, vždy si na nich vylámali zuby, zbystrite pozornosť. S týmto receptom nepohoríte.

Budete potrebovať

600 g hladkej múky, 180 g práškového cukru, 150 g masla, 3 vajíčka, 6 PL medu, 1ČL mletej škorice, 2 ČL kakaa, 2 ČL perníkového korenia, 1 ČL sódy bikarbóny, maslo na vymastenie plechu, prípadne papier na pečenie, 1 vajíčko na potieranie a na ozdobenie vlašské orechy alebo mandle.

Postup prípravy cesta

Vyhrňte si rukávy a všetky ingrediencie spolu vymiešajte, zmes sa bude poriadne lepiť, nezľaknite sa. Keď sú ingrediencie dokonale prepojené, urobte z cesta bochník, jemne ho pomúčte a dajte na pár hodín do chladničky. Bude sa vám s ním tak lepšie pracovať. Po vybratí z chladu nechajte cesto jemne otepliť a môžete začať vaľkať. Dodržte hrúbku približne tri až štyri milimetre a začnite vykrajovať. Ukladajte na vymastený plech alebo papier na pečenie. S tým sa zo skúsenosti pracuje oveľa lepšie.

Šup do rúry

Ukladajte ich pekne vedľa seba a nechajte medzi nimi medzeru približne pol centimetra. Ak chcete, v tejto fáze ich môžete ozdobiť orieškom. Vložte do rozohriatej rúry na teplotu 200 °C a pečte štyri, maximálne päť minút. Skutočne odporúčame dodržať tento čas, kľudne si nastavte minútky, pretože pri medovníčkoch stačí pár desiatok sekúnd naviac a buď budú pekelne tvrdé, alebo zhoria. Po vybratí ihneď potrite rozšľahaným vajíčkom, aby získali krásny lesklý nádych. Keď vychladnú, môžete ich dozdobiť bielkovou polevou. Sú však také chutné a ihneď po upečení mäkučké, že sa zaobídu aj bez zdobenia.

Tip na uskladnenie

Ak chcete chuť medovníčkov ešte povýšiť, uložte ich do plechovej nádoby, kam vložíte paličku škorice a rozkrojené jabĺčko. Dámy a páni, dobrú chuť. Práve ste doma zhmotnili nefalšovanú chuť Vianoc.

Autor: © Nový Čas

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace