150 rokov chutí a inovácií! Od rodinnej pálenice až po modernú fabriku
16. 4. 2025, 0:00

Zdroj: Nestlé
Prievidzská Carpathia je závod, ktorý pozná každá slovenská domácnosť. V tomto roku oslavuje neuveriteľných 150 rokov svojej existencie.
Za ten čas prešla dlhú cestu, od rodinnej pálenice až po modernú fabriku, kde sa nielen vyrábajú potraviny, ale aj rodia receptúry pre Slovensko a celý svet.
Fabrika prešla za ostatné roky doslova revolučnou modernizáciou. Rýchlostné výrobné linky, automatizácia a robotizácia z nej vytvorili špičkového producenta bujónov, polievok, dochucovadiel a ďalších potravinárskych produktov. „Vďaka investíciám do modernizácie sa závod postupne vypracoval na svoju súčasnú špičkovú pozíciu: patrí nielen medzi kľúčové prevádzky skupiny Nestlé v Európe, ale aj medzi najvýznamnejších producentov potravín na Slovensku,“ hovorí Dušan Ďurdík, riaditeľ závodu Carpathia, ktorý už od roku 1992 patrí pod spoločnosť Nestlé.
Čísla hovoria za všetko
Výrobná produkcia závodu narástla za ostatných 6 rokov o neuveriteľných 60 %! Pritom až 90 % výrobkov smeruje na export, od Rumunska až po Južnú Kóreu a Hong Kong. Fabrika v súčasnosti vyrába takmer 500 druhov produktov – od ikonických bujónov, dochucovadiel, vrecúškových polievok až po ázijské cestoviny.
Carpathia je aj dôležitým zamestnávateľom. Viac ako 500 ľudí z regiónu Hornej Nitry tu pracuje v duchu medzigeneračnej spolupráce – skúsenosti starších sa spájajú s dravosťou mladších. Spolu tak vytvárajú synergiu, ktorá môže pomôcť zabezpečiť budúcu prosperitu závodu.
V Carpathii sa rodia chute pre celý svet
Kedysi v Carpathii vznikla legendárna Francúzska polievka a aj dnes tam vývojári experimentujú s novými chuťami, aby vyhoveli rôznym svetovým trhom. Bolonské cestoviny pre Slovákov, knedličkové polievky pre Česko, ázijské rezance pre Hong Kong. V Prievidzi sa skrátka rodia chute celého sveta!
A čo bude ďalej?
Príbeh Carpathie rozhodne nekončí. Nové investície, nové technológie, nové chute! Carpathia sa neustále mení, no jej poslanie zostáva: prinášať kvalitu, tradíciu a inovácie priamo na váš stôl.
Autor: Pr článok
PR článok