Aprílové počasie býva klamlivé, no na jedno sa môžeme spoľahnúť. Keď si chlebík posypeme krúžkami čerstvej lahôdkovej cibuľky, jar definitívne dorazila aj na Slovensko.
Zdroj: Kaufland
Zdroj: Kaufland
Zdroj: Kaufland
Galéria k článku
Ak ste boli v týchto dňoch na nákupoch, možno ste si všimli, že v oddelení ovocia a zeleniny pribudli úhľadne poukladané zväzky jarnej cibuľky priamo od lokálnych slovenských pestovateľov. Dlho sa tam neohrejú, my Slováci túto sviežu jarnú zeleninku jednoducho milujeme. Nie je to iba jej skvelou chuťou a vysokým obsahom vitamínov, svoju úlohu zohráva aj určitá nostalgia z detstva. Po dlhej zime totiž práve jarná cibuľka patrila medzi prvé čerstvé plodiny, ktoré sa u nás dali kúpiť.
Vedeli ste, že jej zber dodnes prebieha ručne? Domáci pestovatelia tak majú nielen plné polia, ale aj plné ruky práce. Každú stonku treba očistiť, umyť, vytriediť a zviazať do zväzku. Aby ste si domov odnášali tie najčerstvejšie kúsky, v každej Kaufland predajni počas slovenskej sezóny kúpite zväzky jarnej cibuľky už druhý deň po jej zozbieraní.
Tento trik sa oplatí vyskúšať
Chcete, aby vám jarná cibuľka vydržala chutná a chrumkavá čo najdlhšie? Skúste ju zabaliť do navlhčenej utierky. Skladujte ju v chladničke v priehradke na zeleninu, predĺžite jej životnosť o niekoľko dní. Na rozdiel od klasickej cibule nemá jarná cibuľka šupku, preto rýchlejšie uschne. Ak ju zabudnete na kuchynskej linke v izbovej teplote, zelená časť zažltne a stratí čerstvosť. Aj vtedy je však spracovateľná a veľmi chutná, stačí ju dobre umyť pod tečúcou vodou.
Ako si v obchode vybrať tú naj?
Skúsení pestovatelia si okrem pôvodu všímajú tiež farebnosť cibuľky. Stonka by mala mať prirodzene sýtu farbu bez hnedých či tmavých miest, bielej časti zase nesmie chýbať lesk. Ani po jemnom zatlačení sa šupka nesmie poškodiť, príliš ju preto neohýbajte. Zažltnuté, zvädnuté alebo uschnuté konce naopak naznačujú, že cibuľka je staršia.
Nakupovať lokálne a sezónne plodiny je vždy dobrý nápad. Kaufland si to uvedomuje už roky, viac ako polovica ovocia a zeleniny pod jeho strechou, ktoré sa dajú dopestovať v lokálnych podmienkach, pochádza zo Slovenska. Dozreté v správnom čase nielen lepšie chutia, ale sú aj výživnejšie a cenovo výhodné. Nezmeškajte tohtoročnú jarnú slovenskú sezónu, okrem cibuľky vás čakajú aj kaleráby, reďkovky, špargľa či hrach.
Toto ste o nej (možno) nevedeli
- Lahôdkovú cibuľku nesušte ani nemrazte, ideálne je zjesť ju ihneď po prinesení z obchodu.
- Má jemnejšiu chuť než klasická cibuľa, má tiež viac vitamínov.
- Neobsahuje takmer žiadne kalórie, čo ju radí medzi obľúbené diétne potraviny.
- Pôsobí baktericídne, protizápalovo a zmierňuje ťažkosti pri prechladnutí. Môže byť tiež veľmi užitočná pri kašli, zachrípnutí a málokrvnosti.
- Jej pôvod siaha až do strednej a západnej Číny, odkiaľ sa rozšírila cez Rusko do Európy.
Autor: Pr článok
PR článok