Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ak máte sedavú prácu, vydržíte po nich až do obeda: Sýte raňajky

Ak máte sedavú prácu, vydržíte po nich až do obeda: Sýte raňajky

Zdroj: SANG AN

Reklama

Na ich prípravu potrebujete trochu viac času, no budete bohato odmenení.

Tentoraz sú v hlavnej úlohe vajcia, ktoré sa v našich receptoch efektne kombinujú s paradajkami, slaninou, tortilami, špargľou i syrmi.


Vajcia Blackstone - 4 porcie


Suroviny

  • 4 paradajky, pokrájané na hrubé kolieska
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička rozdrveného čerstvého tymianu
  • soľ a čerstvo zomleté čierne korenie
  • 8 hrubších plátkov údenej slaniny
  • 8 krajcov hrubého sedliackeho chleba
  • 8 veľkých vajec
  • 1 ½ hrnčeka (350 ml) holandskej omáčky (viď nižšie)

Postup

  • Rúru rozohrejeme na 200 °C. Vyberieme si plech s mierne zvýšenými okrajmi a vymastíme ho. Na plech rozložíme paradajky reznou stranou nahor, pokvapkáme olejom a navrch nasypeme tymian, ½ lyžičky soli a 1∕4 lyžičky mletého čierneho korenia. Pečieme asi 30 minút, kým sa paradajky mierne nescvrknú a ich šťava nebuble.
  • Medzitým upražíme slaninu, z chleba pripravíme hrianku a natrieme ju maslom. Odložíme nabok.
  • Do väčšieho a hlbšieho kastróla nalejeme vodu do výšky 5 cm. Na strednom ohni necháme pomaly zovrieť. Vajcia rozbíjame po jednom do malej šálky a vyklopíme do vody. Naraz varíme len toľko vajec, koľko sa pohodlne vmestí do kastróla. Varíme asi 2 minúty, kým bielok nezačne tuhnúť, a potom ich opatrne obrátime dierkovanou lyžicou. Ďalej varíme ešte asi 2 minúty, kým bielka nie sú matné a celkom uvarené. Žĺtka by mali ostať tekuté. Dierkovanou lyžicou vyberieme každé vajce z vody a dáme ho na papierové utierky, kým uvaríme ostatné.
  • Na každý tanier dáme 2 kúsky hrianky, na ne po dve kolieska paradajky, 2 plátky slaniny, teplé vajce a hojne polejeme teplou holandskou omáčkou. Osolíme, okoreníme a podávame.

Ako si vyrobiť holandskú omáčku?
Suroviny

  • 4 veľké žĺtka
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • soľ a čerstvo zomleté čierne korenie
  • 1 hrnček (225 g) masla

Postup

  • Do mixéra dáme žĺtka, citrónovú šťavu, štipku soli aj štipku mletého čierneho korenia a zmixujeme. V malej panvici na strednom ohni roztopíme maslo. Za stáleho mixovania pomaly prilievame roztopené maslo a rozmixujeme na hustú, hladkú omáčku. Ochutíme ju soľou a korením. Ak je príliš hustá, zriedime ju troškou vody. Holandskú omáčku preložíme do ohňovzdornej misky, prikryjeme a položíme nad slabo vriacu vodu v kastróle, až kým nebudeme podávať.

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace