Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chcete si ozvláštniť Vianoce? Týmto štedrovečerným receptom ohúrite celú rodinu!

Chcete si ozvláštniť Vianoce? Týmto štedrovečerným receptom ohúrite celú rodinu!

Zdroj: lidl

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Štedrovečerná ryba Vianoce nie sú o experimentovaní, ale o tradíciách. Máte aj napriek tomu chuť trošku, iba trošičku ich zmeniť? Pripraviť si kapra inak alebo dokonca miesto kráľa našich rybníkov skúsiť tresku či lososa? Možno vás osloví niektorý z týchto receptov. A ak to nevyjde, o rok sa vrátite k osvedčeným kombináciám...

Kapor na stredomorský spôsob

Potrebujeme:

  • 1 celého kapra
  • 1 citrón
  • 1 pomaranč
  • morskú soľ v mlynčeku
  • čierne korenie v mlynčeku
  • olivový olej
  • 1 kg malých zemiakov
  • 4 šalotky
  • 500 g cherry paradajok
  • 8 strúčikov cesnaku
  • čerstvý rozmarín

Gremolata

  • 1 šalotku
  • 1 strúčik cesnaku
  • čerstvú mätu
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • kôru z 1 pomaranča
  • 1 citrón
  • morskú soľ v mlynčeku
  • čierne korenie v mlynčeku

Postup:

  • Očistenú rybu umyjeme a osušíme. Preložíme na plech, naplníme mesiačikmi celého citróna a polovice pomaranča. Z obidvoch strán osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom.
  • Vo veľkej mise zmiešame umyté zemiaky nakrájané na štvrtiny, šalotky na mesiačiky, cherry paradajky, rozpučené strúčiky cesnaku, natrhaný rozmarín, soľ, korenie a olej. Zmes rovnomerne rozvrstvíme na plech okolo ryby. Pridáme na mesiačiky nakrájanú polovicu pomaranča a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 45 minút.

Gremolata

  • V menšej miske zmiešame nadrobno nakrájané šalotku, cesnak, lístky mäty, petržlenovú vňať, nastrúhanú kôru z umytého pomaranča a citróna, soľ a korenie. Pokvapkáme pár kvapkami citróna tak, aby gremolata zostala sypká.
  • Servírovanie
  • Upečeného kapra posypeme gremolatou a pokvapkáme olejom. Podávame s pečenou zemiakovou prílohou.

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace