Reklama

Lahodný karfiol 4x inak: Vyskúšajte jednoduché recepty, ktoré si zamilujete

Lahodný karfiol 4x inak: Vyskúšajte jednoduché recepty, ktoré si zamilujete

Zdroj: getty

Reklama

Dozlatista opražený karfiol v trojobale máme radi asi všetci.

Bielej zelenine to však veľmi svedčí aj v iných receptoch. Navyše obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a dodá vám aj vlákninu a minerály. Vyskúšajte niektoré z našich obľúbených karfiolových jedál.

Karfiolové placky

Potrebujeme:

  • 1 karfiol
  • 2 mrkvy
  • 2 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 jarnú cibuľku
  • 2 PL strúhanky
  • soľ, mleté čierne korenie, majorán
  • hrsť kôpru alebo petržlenovej vňate

Karfiol očistíme a uvaríme v osolenej vode. Predvarený karfiol a mrkvu nastrúhame do väčšej misky. Pridáme vajíčka, strúhanku, nakrájanú cibuľku, lisovaný cesnak. Zmes okoreníme, osolíme a ak je riedka, pridáme viac strúhanky. Nakoniec prisypeme ešte posekaný kôpor alebo petržlenovú vňať. Na panvici rozpálime olej a smažíme placky dozlatista z oboch strán.

Pečený karfiol s petržlenovým pestom

Potrebujeme:

  • väčší karfiol
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • 5 strúčikov cesnaku (nasekaného)
  • väčšiu hrsť kučeravého petržlenu
  • soľ
  • citrónovú šťavu
  • olivový olej
  • PL masla

1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Karfiol očistíme a rozrežeme na polovice (hlúb nevyrežeme, aby sa nám plátky nerozpadli). Potom od stredu krájame plátky hrubé asi 1 cm. Zvyšné ružičky spolu s plátkami poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom ich potrieme olivovým olejom, plech prekryjeme a pečieme 15 minút. Plech s karfiolom vyberieme z rúry a jednotlivé plátky a ružičky posypeme strúhaným parmezánom. Potom ich znova vložíme do rúry a neprekrytý pečieme ďalších 15 minút.

2. Medzitým na panvici na miernom plameni roztopíme maslo, pridáme cesnak a 2 minúty restujeme. Potom pridáme petržlen, pokvapkáme citrónovou šťavou a ďalších 30 sekúnd spolu restujeme. Upečený karfiol potrieme petržlenovým pestom, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a podávame.

Karfiol zapekaný vcelku

Na 4 porcie potrebujeme:

  • veľký karfiol
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 PL mletej údenej papriky
  • 1 PL mletej kurkumy
  • 1 ČL mletej rímskej rasce
  • 1 ČL mletého koriandru
  • soľ a mleté čierne korenie

1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie.

2. Karfiol zbavíme listov, potrieme olivovým olejom a posolíme. V miske zmiešame korenie a rukou potrieme karfiol, aby na ňom vznikla rovnomerná vrstva. Pečieme približne 1 – 1 ¼ hodiny, kým karfiol nezmäkne. Doba pečenia závisí od jeho veľkosti. Upečený karfiol podávame teplý.

Náš tip: Korenie môžeme ľubovoľne obmieňať – karfiol je vynikajúci aj s trochou čili alebo kajenského korenia, s mletou kurkumou alebo žltým karí.

Zapekaný karfiol s bešamelom

Potrebujeme:

  • 1 kg karfiolu
  • soľ
  • maslo na vymastenie pekáča
  • petržlenovú vňať na ozdobu

Na omáčku

  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • ½ l mlieka
  • soľ
  • štipku muškátového orieška
  • štipku bieleho korenia

1. Karfiol očistíme od listov a hlúbov, umyjeme a dáme variť do osolenej vody asi na 8 minút. Medzitým si pripravíme bešamelovú omáčku: v hrnci roztopíme maslo a doň za stáleho miešania pridávame hladkú múku. Vytvoríme svetlú zápražku, ktorú rozriedime mliekom. Rozšľaháme dohladka a za stáleho miešania varíme, kým nezhustne (asi 15 minút).

2. Predvarený karfiol rozdelíme na ružičky, ktoré poukladáme do vymasteného pekáčika. Bešamelovú omáčku ochutíme soľou, strúhaným muškátovým orieškom a bielym korením a polejeme ňou karfiol.

3. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a zapekáme 15 - 20 minút. Nakoniec ho posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame.

Autor: red, Nový Čas víkend

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace