Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Martina zdedila starý recept na lahodnú dobrotu: Takmer dvojmetrové štrúdle ťahá ručne!

Martina zdedila starý recept na lahodnú dobrotu: Takmer dvojmetrové štrúdle ťahá ručne!

Zdroj: amd

Reklama

Všetci sa zalizujú až za ušami! Martina Drahošová (48) z Nesvád (okr. Komárno) pečie preslávené štrúdle, na ktoré ľudia nedajú dopustiť.

Vedúca predajne pritom recept dostala takpovediac do vienka, v ich rodine sa totiž dedí z generácie na generáciu. Sladkej činnosti sa venuje len vo voľnom čase, a preto je štrúdla od nej vzácna. Hovorí, že neupečie viac ako 8 týždenne, aj keby mohla...

Martina (48) ako mladá k pečeniu vzťah nemala. „Vyrastala som v tom, babky vždy piekli štrúdle, bola to u nás taká tradícia. Ale keď je človek mladý, tak sa toho nechytá. Hovorila som si, že kde by som ja niečo také robila a určite nikdy nebudem... No ale ako som dospela a babky sa pominuli, tak zrazu nastal čas, že škoda, že tu nie sú a ako by bolo dobré upiecť takú štrúdľu ako ony,“ smeje sa. Rodinnú tradíciu tak vzala do vlastných rúk.

Chce to trpezlivosť

Naťahovať cesto nad stolom nie je zábava. „Vždy idem každú jednu robiť tak, ako by to bolo prvý raz,“ hovorí Martina. A vie prečo. „Sú dni, keď sa mi absolútne nedarí, ale vôbec. A to nič nerobím ináč. Jednoducho sa cesto trhá a trhá a ja som bezmocná,“ priznáva úskalia ťahania lahodného cesta. Najťažšia je podľa nej trpezlivosť. Pokiaľ však všetko vyjde dobre, dokáže jednu štrúdľu urobiť za 20 minút.

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace