Reklama

Medvedí cesnak ako liečivý elixír: Má 20-krát viac vitamínu C ako citrón! Všetko, čo potrebujte vedieť

Pravidlá pre prácu s medvedím cesnakom

1. Dlhé varenie ničí účinné látky. Obsah alicínu je najvyšší v mladých listoch zbieraných pred kvitnutím. Väčšina účinných látok je citlivá na vyššiu teplotu a ničia sa dlhým varením nad 42 stupňov Celzia. Účinné látky sa začínajú tvoriť až po mechanickom narušení buniek (sekanie, krájanie, mixovanie). Pre maximálny terapeutický účinok je odporúčané konzumovať surový medvedí cesnak.

2. Zbierajte ráno v polotienistných lokalitách. Ideálny čas zberu je ráno po 2 až 3 dňoch bez dažďa, keď je koncentrácia účinných látok najvyššia. Uprednostnite polotienisté lokality, ktoré zabezpečujú vyvážený pomer aromatických a liečivých látok. Z každej rastliny zoberte iba 1 až 2 listy, aby mohla ďalej rásť. Používajte ostré nožnice na strihanie listov, nikdy ich netrhajte a nevyťahujte rastlinu s cibuľkou.

3. Spracovanie listov. Listy je potrebné spracovať do 24 hodín po zbere, pričom ich nezabudnite pred ďalším spracovaním alebo konzumáciou rozmixovať alebo najemno nasekať. Po nasekaní nechajte listy 10 až 15 minút stáť pri izbovej teplote, aby sa za pomoci enzýmov vytvoril spomínaný alicín. Tepelné spracovanie by malo byť minimálne. Naopak pridaním citrónovej šťavy alebo octu je možné účinné látky stabilizovať.

Fermentácia znásobuje zdravotné benefity

Pre zachovanie účinných látok medvedieho cesnaku je rozhodujúca metóda konzervácie. „Nasekanie s olejom a následné zamrazenie zachováva až 80 % látok. Za ním nasleduje fermentácia a konzervovanie v oleji. Menej ako 50 % účinných látok zostáva po sušení a varení,“ vysvetľuje Jana Dubajová z Dr. Max.

Jednoduchý tradičný spôsob uchovávania – fermentácia – dokonca znásobuje zdravotné benefity tejto výnimočnej rastliny. Okrem toho, že zachováva takmer všetky účinné látky, vznikajú pri tomto procese nové bioaktívne zlúčeniny.

Pozor na jedovaté rastliny

Medvedí cesnak sa dá veľmi ľahko pomýliť s niektorými jedovatými rastlinami, ako napríklad s konvalinkou voňavou, jesienkou obyčajnou a áronom škvrnitým. „Žiadna z nich však nevonia po cesnaku, preto stačí listy pošúchať medzi prstami a ovoňať, aby ste predišli otrave,“ uzatvára farmaceutka z Dr. Max.

Autor: © Nový Čas

Strana

2/2

Súvisiace
Reklama