Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Myslíte, že fastfood prišiel do Bratislavy v 90. rokoch? Omyl! Mali sme ho oveľa skôr

Myslíte, že fastfood prišiel do Bratislavy v 90. rokoch? Omyl! Mali sme ho oveľa skôr

Zdroj: mh, TASR

Reklama

Myslíte si, že prvý fastfood prišiel do našej metropoly po roku 1989 z USA? Mýlite sa! Populárne rýchle občerstvenie sme tu mali už oveľa skôr. Samozrejme, že v tomto prípade sa to nezačalo tým, že niekto chcel zarobiť na jedle a nápojoch.

V čase vojny mal predajca pojazdného bufetu pred kostolom úplne iný zámer.

Prusko-rakúska vojna v roku 1866 sa začala na pruských hraniciach v severných Čechách a ukončená bola v Lamači pri Bratislave. Práve naša metropola zohrávala dôležitú úlohu, keď sa Prusi chceli zmocniť cisárskej Viedne. Gróf Bose mal v pláne prejsť so šesťdesiattisícovou armádou cez Malé Karpaty, dostať sa do Bratislavy a potom cez Dunaj.

Pojazdná pomoc vojakom

Prusi nenechali nič na náhodu a do mesta vyslali kapitána generálneho štábu, ktorý mal informovať o tom, aká atmosféra je v meste a tiež pripraviť podmienky na prechod cez rieku. Kapitán prišiel inkognito a priamo pred Kostolom Notre Dame, dnes známym ako Kostol Nanebovzatia Panny Márie na Jesenského ulici v centre mesta, rozložil pojazdný bufet - takzvanú menažériu.

„Prevádzkovali ju civilisti, ale boli pod ochranou armády. V mnohých vojnách bolo obdobie, kedy sa ustálilo prímerie a vtedy život pokračoval v mierovom tempe. Vtedy prichádzali podnikavci, ktorí si rozkladali pojazdné bufety a ponúkali čerstvú stravu, pivo či víno pre vojakov,“ vysvetlila etnologička Katarína Nádaská. Pruského špióna však odhalili a popravili, ale to nezmenilo nič na fakte, že bol autorom prvého rýchleho občerstvenia v Bratislave. „S určitým zveličením išlo o prvý fastfood na našom území,“ pousmiala sa etnologička.

Stravujete sa vo fastfoode často?

Ľuboslav (42), BA, zamestnanec na pumpe:

Nechodím do fastfoodu, lebo mi tam chýba kvalitná strava a súkromie.

Daniel (62) Levice, na dôchodku:

Nechodím do fastfoodu, lebo mám domácu stravu, ktorá mi chutí viac.

Diana (26) BA, kuchárka:

Chodím často do fastfoodu, lebo chcem spoznávať nových ľudí.

Fastfoody sa neuplatnili

Katarína Nádaská, etnologička

Na Slovensku sa dlho udržiavala kultúra stolovania hlavne v mestách, aj keď v dnešnej dobe to už tak neplatí, lebo aj u nás sa prejavuje globalizácia. Keď sa po roku 1989 otváral prvý fastfood známeho reťazca v Bratislave, stáli tam obrovské rady. Známe je však aj to, že jeden reťazec musel uzavrieť pobočky, lebo to nebolo rentabilné.

Autor: Novy Cas, gh

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace