Reklama

Obávate sa zápachu z úst po jedení cesnaku? Máme skvelé riešenie: Jedna potravina robí divy

Obávate sa zápachu z úst po jedení cesnaku? Máme skvelé riešenie: Jedna potravina robí divy

Zdroj: Getty/AndreyPopov

Reklama

Na obmedzenie cesnakového zápachu z úst pomáha zjesť niekoľko lyžičiek jogurtu krátko po konzumácii cesnakového jedla. Ukázal to vedecký výskum, podľa ktorého tuk a bielkoviny v jogurte dobre viažu aromatické zložky cesnaku na báze síry. TASR informuje podľa denníka The Guardian.

Výskumný tím zo Štátnej university v Ohiu testoval schopnosť jogurtu neutralizovať zlúčeniny síry, ktoré dávajú cesnaku jeho charakteristický zápach. Podľa výskumu jogurt neutralizuje až 99 percent prchavých látok zo surového cesnaku. Spôsobujú to tuk a bielkoviny v jogurte, pričom proti zápachu účinnejší bol plnotučný jogurt v porovnaní s nízkotučným.

Tím vedený dentistkou Manpreet Kaurovou a profesorkou na katedre potravinárskej technológie Sheryl Barringerovou výsledky výskumu publikoval v časopise Molecules. Testoval aj účinky jogurtu na tepelne upravený cesnak, v prípade tejto zeleniny však väčšinu prchavých zlúčenín spôsobujúcich zápach eliminuje samotné tepelné spracovanie.

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace