Oslaďte si život dobrotami zo sliviek: Chutné recepty! Prekvapí vás, kde sa dajú použiť
10. 9. 2023, 9:00
Sladká omeleta so slivkami
Na 2 porcie potrebujeme
Pečené slivky
- 15 sliviek
- 1 citrón
- štipku mletej škorice
- 80 g medu
- 50 ml červeného vína
Omeleta
- 2 vajcia
- 30 g kryštálového cukru
- štipku soli
- 80 ml mlieka (3,5%)
- 60 g hladkej múky
- 1 lyžicu kypriaceho prášku do pečiva
- 50 ml slnečnicového oleja
Servírovanie
- 100 g jogurtu gréckeho typu
- 50 g vlašských orechov
- 50 g práškového cukru
Postup
Umyté slivky rozpolíme, zbavíme kôstky a reznou stranou hore uložíme do zapekacej misy. Na vrch poukladáme plátky citróna, posypeme štipkou škorice, zalejeme medom a vínom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút do mäkka. Potom necháme vychladnúť. V jednej miske vyšľaháme žĺtky s polovicou cukru do hustej svetlej peny. V druhej miske vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom a štipkou soli do tuha. K žĺtkom ručne primiešame mlieko a preosiatu múku s práškom do pečiva. Obe vaječné zmesi opatrne zmiešame, aby nestratili objem. Omeletu opekáme na miernom ohni na rozohriatej panvici s olejom z oboch strán do zlatista.
Servírovanie: Čerstvo upečenú omeletu naplníme jogurtom a pečenými slivkami. Dozdobíme sekanými orechmi a cukrom