Reklama

Plnené zemiaky 4x inak: Už len pri tých fotkách sa budete zalizovať

Plnené zemiaky 4x inak: Už len pri tých fotkách sa budete zalizovať

Zdroj: iStock

Reklama

V rúre pečené a dobrotami plnené zemiaky, to je rýchla a lacná pochúťka, ktorá ponúka množstvo obmien. Hodia sa na obed aj na večeru.

So slaninou a so syrom o slaninou a so syrom

Na 2 - 4 porcie potrebujeme:

  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 4 plátky slaniny
  • 1 cibuľu
  • 150 g goudy
  • 1 PL masla
  • 1 PL sekanej petržlenovej vňate

Zemiaky očistíme kefkou a osušíme. Dáme ich do rúry predhriatej na 180 °C a upečieme domäkka. Potom ich nakrojíme a časť vnútra vydlabeme. Zmiešame ho s nakrájanou cibuľou, polovicou syra, maslom a s petržlenom. Zmes osolíme a premiešame a naplníme ňou zemiaky. Pridáme plátok slaniny, posypeme druhou polovicou syra a vložíme zapiecť do rúry.

Bataty s mozzarellou

Na 2 porcie potrebujeme:

  • 2 veľké bataty
  • 150 g strúhanej mozzarelly
  • 2 menšie fialové cibuľky
  • 200 g bieleho jogurtu
  • soľ, čierne korenie
  • čerstvú petržlenovú vňať

Rúru predhrejeme na 250 °C. Zemiaky umyjeme, rozkrojíme do troch štvrtín a pootvorené uložíme na plech a vložíme na 20 minút do rúry, aby zmäkli a ich vnútro sa po vybratí z rúry dalo roztlačiť vidličkou. Ešte zahorúca do vnútra nasypeme strúhanú mozzarellu, ozdobíme kolieskom pokrájanej cibuľky, osolíme, okoreníme a vložíme ešte na 10 minút do rúry. Pred servírovaním navrch pridáme dve lyžice bieleho jogurtu a ozdobíme 1 - 2 kolieskami cibuľky a petržlenovou vňaťou.

S mäsom a s cibuľkou

Na 2 - 4 porcie potrebujeme:

  • 4 väčšie zemiaky
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g slaniny
  • 350 g mletého mäsa
  • 400 g krájaných paradajok v plechovke
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • ½ ČL mletého čili
  • 100 ml vývaru
  • 100 g strúhaného syra
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Zemiaky v šupke uvaríme domäkka. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme slaninu nakrájanú na kocky, mleté mäso a opečieme dohneda. Do základu na omáčku pridáme paradajky, pretlak, vývar, čili a za stáleho miešania varíme asi 30 min., kým zmes nezhustne. Zemiaky zvrchu narežeme, zľahka roztvoríme, lyžičkou vydlabeme vnútro a naplníme ho mäsovou zmesou. Posypeme strúhaným syrom a zapečieme v rúre. Pred podávaním posypeme vňaťou jarnej cibuľky.

So syrom a so zelenou cibuľkou

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 4 stredné zemiaky
  • 150 g zmesi syrov
  • soľ
  • 1 PL masla
  • 4 jarné cibuľky

Zemiaky opláchneme a osušíme. Potom ich upečieme v rúre domäkka. Na plnku môžeme použiť zvyšky rôznych syrov. Pokrájame ich alebo roztlačíme vidličkou (podľa toho, o aký druh ide). Jarné cibuľky nasekáme nadrobno. Upečené zemiaky prekrojíme na polovice, vnútro vydlabeme a roztlačíme vidličkou. Pridáme maslo, syry, jarnú cibuľku a premiešame. Zmes vrátime do vydlabaných zemiakov, vložíme do rúry a chvíľu zapečieme.

Autor: red, Nový Čas Nedeľa

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace