Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ryby by sme mali jesť častejšie, než si myslíte: Vyskúšajte tieto skvelé recepty

Ryby by sme mali jesť častejšie, než si myslíte: Vyskúšajte tieto skvelé recepty

Zdroj: iStock

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Ryby obsahujú množstvo pozitívnych látok pre naše zdravie. Preto by sme ich mali konzumovať minimálne raz týždenne. Nemalo by to byť také zložité, lebo majú dve hlavné výhody – chutia vynikajúco a ich príprava nie je nijako zložitá.

Rybacie fašírky so zeleninou

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 10 slaných krekrov
  • 200 g cukrovej kukurice (konzerva)
  • 1 malú cibuľu
  • 6 PL majonézy
  • šťavu z ½ citróna
  • 2 hrste mrazeného hrášku
  • 400 g tuniaka v konzerve
  • 1 ČL slnečnicového oleja
  • soľ , mleté čierne korenie

Príprava:

1. Sušienky nahrubo rozlámeme, vsypeme do robota, pridáme kukuricu a rozmixujeme na hrubšiu zmes. Preložíme do misy, vmiešame cibuľu, majonézu a citrónovú šťavu a dôkladne premiešame. Potom pridáme hrášok a tuniaka vo väčších kúskoch.

2. Zmes rozdelíme na 8 častí a tvarujeme fašírky. Tie opečieme dozlatista. Podávame napríklad s varenou brokolicou a zemiakmi

Náš tip: Rybacie fašírky si môžete urobiť aj do zásoby. V mrazničke vydržia viac ako mesiac.

Zapekaná ryba so zemiakmi a syrom

Potrebujeme:

  • 400 g zemiakov
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 400 g mrazeného filé
  • 150 g tvrdého syra
  • 3 vajcia
  • olej
  • korenie na pizzu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • drvenú rascu
  • citrónovú šťavu


Príprava:

1. Očistené nakrájané zemiaky vložíme do pekáča, premiešame so soľou a korením. Na oleji osmažíme pokrájanú cibuľu s cesnakom a drvenou rascou. Zmes zamiešame do zemiakov aj s rozšľahanými a osolenými vajíčkami.

2. Na zemiaky položíme rybie filé, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme korením na pizzu z oboch strán. Prikryjeme alobalom a dáme do rúry vyhriatej na 220 °C. Pri tejto teplote pečieme cca. 40 minút. Potom alobal odstránime a necháme zapiecť ešte asi 10 minút. Rúru vypneme, filé posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a necháme dopiecť asi 10 minút.

Treska na paradajkách

Na 4 - 6 porcie potrebujeme:

  • 4 – 6 filetov tresky
  • 1 cibuľu
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml lúpaných paradajok (konzerva)
  • 1 fenikel
  • 1 papriku
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie
  • oregano, tymián


Príprava

1. Na olivovom oleji opražíme na kocky nakrájanú cibuľu, lisovaný cesnak, postupne pridávame nakrájanú papriku a fenikel a dusíme.

2. Do panvice pridáme lúpané paradajky v konzerve. Osolíme, okoreníme a pridáme koreniny podľa chuti. Prikryté necháme na malom ohni variť asi 30-40 min.

3. Nakoniec vložíme filety, osolíme, okoreníme a prikryté varíme 10-15 min., záleží od hrúbky ryby.

4. Podávame so zemiakmi, cestovinami alebo s čerstvou bagetou.

Losos so špenátom v krémovej omáčke

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 4 porcie lososa bez kože (po 125 g)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL masla
  • 6 strúčikov cesnaku
  • malú cibuľu
  • 4 PL suchého bieleho vína
  • 150 g sušených paradajok v oleji
  • 300 ml smotany
  • 2 hrste špenátu
  • hrsť strúhaného parmezánu
  • 1 ČL zemiakovej múčky
  • 2 PL petržlenu
  • soľ, mleté čierne korenie


Príprava:

1. Olej rozohrejeme v panvici, na ňom prudko opečieme osolené a okorenené kúsky ryby, 5 minút z každej strany. Vyberieme ich a dáme nabok. Vo výpeku v panvici rozpustíme maslo. Na ňom opečieme nakrájaný cesnak, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, zľahka ju opražíme a zalejeme vínom.

2. Stíšime oheň, prilejeme smotanu a za občasného miešania varíme. Podľa chuti osolíme a okoreníme, vsypeme lístky špenátu a potom pridáme parmezán. Krátko varíme, aby sa syr rozpustil, a zahustíme zemiakovou múčkou. Varíme už len minútu, premiešame, do omáčky vložíme kúsky ryby. Podávame so zemiakmi alebo čerstvým pečivom.

Autor: red, Nový Čas víkend

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace