Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Slováci, dávajte si veľký pozor na OTRAVU: Ako správne zbierať medvedí cesnak!

Slováci, dávajte si veľký pozor na OTRAVU: Ako správne zbierať medvedí cesnak!

Zdroj: istokphoto

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Mnohokrát si ho môžete zameniť s jedovatými rastlinami. Medvedí cesnak je počas jarných mesiacov obľúbenou bylinkou, ktorá osvieži mnohé jedlá a zapĺňa ľuďom ich košíky. Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) však upozorňuje, že pri jeho zbere by ste mali mimoriadne zvýšiť pozornosť!

Okrem jeho zámeny s podobnými jedovatými rastlinami je dôležité vedieť o jeho správnom skladovaní a uvedomiť si, že konzumácia nie je vhodná pre všetkých.

Národné toxikologické informačné centrum Univerzitnej nemocnice Bratislava upozorňuje, že pri zbere je potrebné byť veľmi opatrný. Ľahko sa totiž môže zameniť s inými rastlinami, ktoré sú jedovaté - konvalinka alebo jesienka. „Medvedí cesnak rastie tak, že každý list má vlastnú stonku a v zemi vlastnú cibuľku. Listy sú pomerne tenké, na dotyk až jemné,“ ozrejmilo NTIC.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ak ste ešte nikdy nedržali medvedí cesnak, pozor: Omyl, ktorý naozaj nechcete zažiť!

    Naopak, konvalinka voňavá má spravidla dva alebo tri listy vyrastajúce z jednej stonky, ktorá je na báze obalená blanitou pošvou. Jesienka obyčajná nemá stonky a jej listy sú tuhšie. „Absentuje vôňa a listy sú na pohľad tuhšie,“ uvádza NTIC. V prípade, že po požití zdanlivého cesnaku nastanú ťažkosti, „užite 5 - 10 rozdrvených tabliet aktívneho uhlia a ihneď vyhľadajte lekára,“ odporúča NTIC.

    Účinky na organizmus:

    • detoxikuje a prečisťuje organizmus
    • pomáha pri zápche, plynatosti a hnačkách
    • znižuje krvný tlak
    • pomáha pri bolesti hlavy
    • využíva sa pri liečbe astmy a zápalu priedušiek
    • posilňuje imunitný systém vďaka vysokému obsahu vitamínu C a B
    • lieči kašeľ a nachladnutie
    • Pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť problémy so žlčníkom a žalúdočné problémy.

    Využitie:

    • V surovom stave si uchová najviac účinných látok.
    • Bez tepelnej úpravy je ideálny na chlieb s maslom alebo nátierkou, do šalátov a ako príloha k varenému jedlu.
    • Pri varení sa skvele hodí do polievok, prívarkov a cestovín, výborne ladí s mäsom.

    Viac na ďalšej strane→

    Vyberáme pre Vás niečo viac

    Súvisiace