Slováci, dávajte si veľký pozor na OTRAVU: Ako správne zbierať medvedí cesnak!
3. 4. 2025, 8:00 (aktualizované: 8. 4. 2025, 13:17)

Zdroj: istokphoto
Mnohokrát si ho môžete zameniť s jedovatými rastlinami. Medvedí cesnak je počas jarných mesiacov obľúbenou bylinkou, ktorá osvieži mnohé jedlá a zapĺňa ľuďom ich košíky. Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) však upozorňuje, že pri jeho zbere by ste mali mimoriadne zvýšiť pozornosť!
Zdroj: istokphoto
Zdroj: istokphoto
Zdroj: istokphoto
Galéria k článku
Okrem jeho zámeny s podobnými jedovatými rastlinami je dôležité vedieť o jeho správnom skladovaní a uvedomiť si, že konzumácia nie je vhodná pre všetkých.
Národné toxikologické informačné centrum Univerzitnej nemocnice Bratislava upozorňuje, že pri zbere je potrebné byť veľmi opatrný. Ľahko sa totiž môže zameniť s inými rastlinami, ktoré sú jedovaté - konvalinka alebo jesienka. „Medvedí cesnak rastie tak, že každý list má vlastnú stonku a v zemi vlastnú cibuľku. Listy sú pomerne tenké, na dotyk až jemné,“ ozrejmilo NTIC.

Naopak, konvalinka voňavá má spravidla dva alebo tri listy vyrastajúce z jednej stonky, ktorá je na báze obalená blanitou pošvou. Jesienka obyčajná nemá stonky a jej listy sú tuhšie. „Absentuje vôňa a listy sú na pohľad tuhšie,“ uvádza NTIC. V prípade, že po požití zdanlivého cesnaku nastanú ťažkosti, „užite 5 - 10 rozdrvených tabliet aktívneho uhlia a ihneď vyhľadajte lekára,“ odporúča NTIC.
Účinky na organizmus:
- detoxikuje a prečisťuje organizmus
- pomáha pri zápche, plynatosti a hnačkách
- znižuje krvný tlak
- pomáha pri bolesti hlavy
- využíva sa pri liečbe astmy a zápalu priedušiek
- posilňuje imunitný systém vďaka vysokému obsahu vitamínu C a B
- lieči kašeľ a nachladnutie
- Pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť problémy so žlčníkom a žalúdočné problémy.
Využitie:
- V surovom stave si uchová najviac účinných látok.
- Bez tepelnej úpravy je ideálny na chlieb s maslom alebo nátierkou, do šalátov a ako príloha k varenému jedlu.
- Pri varení sa skvele hodí do polievok, prívarkov a cestovín, výborne ladí s mäsom.
Viac na ďalšej strane→
Strana
1/2