Sviatočná prehliadka v Bojnickom zámku: Aké Vianoce mala šľachta? Takto stolovali Pálffyovci či Korvín
21. 12. 2022, 7:00
Večierok Pálffyovcov
Romantizmus (polovica 19. storočia)
Hradné panstvo vlastnil František V. Alojz Pálffy. Bol to známy bonviván a hráč hazardných hier. Veľmi rád dokonca usporadúval večierky na svojich panstvách, a to aj počas Vianoc.
Vianočná výzdoba: Ihličnaté vianočné stromčeky boli už súčasťou každej šľachtickej vianočnej domácnosti. Boli zdobené papierovými ozdobami, rovnako ako i celý priestor, kde panstvo slávilo Vianoce. Obľúbené boli reťaze a hviezdy.
Stolovanie: Wienerschnitzel, tzv. Radeckého rezeň a zemiakový šalát s cibuľou a octovo-olejovou zálievkou. K rezňu sa podávali ako obloha kapary, ančovičky či neskôr plátok citróna. Nechýbali hydina, divina či ryby.
Z menu vyberáme:
- Radeckého rezeň a zemiakový šalát s cibuľou
- hydina, divina či ryby
Samota Jána Korvína
Renesancia (koniec 15. storočia)
Ján Korvín, zvaný krivý, pretože dopadal na jednu nohu, bol nemanželský syn kráľa Mateja. Odjakživa bojoval s neprajnosťou svojej nevlastnej matky, ktorá sa všemožne snažila o to, aby nezasadol na kráľovský trón. Časom mu odňali väčšinu titulov a vzali i Bojnický zámok. Vianočné sviatky na sklonku roka 1491 tam trávil iba so služobníctvom a svojím psom.
Vianočná výzdoba: Príbytky šľachticov bývali zdobené zeleným ihličím a imelom, ktoré predstavovali symbol večnosti, keďže obe rastliny sú zelené aj v zime.
Stolovanie: Štedrý deň bol veľmi striedmy a pripravovali ryby, slimáky či raky. Po polnoci začalo panstvo konzumovať mäso, sladké lahôdky, exotické ovocie, dovezené vzácne koreniny, jedlé kvety či druhy mäsa, o ktorých by sa nám dnes ani nesnívalo - ondatra, veverica, páv plnený hrozienkami a mandľami či labuť.
Z menu vyberáme:
- ryby, slimáky, labute, pávy
- sladké lahôdky,
- exotické ovocie
Autor: kil