Reklama

Sviatočná prehliadka v Bojnickom zámku: Aké Vianoce mala šľachta? Takto stolovali Pálffyovci či Korvín

Večierok Pálffyovcov

Romantizmus (polovica 19. storočia)

Hradné panstvo vlastnil František V. Alojz Pálffy. Bol to známy bonviván a hráč hazardných hier. Veľmi rád dokonca usporadúval večierky na svojich panstvách, a to aj počas Vianoc.

Vianočná výzdoba: Ihličnaté vianočné stromčeky boli už súčasťou každej šľachtickej vianočnej domácnosti. Boli zdobené papierovými ozdobami, rovnako ako i celý priestor, kde panstvo slávilo Vianoce. Obľúbené boli reťaze a hviezdy.

Stolovanie: Wienerschnitzel, tzv. Radeckého rezeň a zemiakový šalát s cibuľou a octovo-olejovou zálievkou. K rezňu sa podávali ako obloha kapary, ančovičky či neskôr plátok citróna. Nechýbali hydina, divina či ryby.

Z menu vyberáme:

  • Radeckého rezeň a zemiakový šalát s cibuľou
  • hydina, divina či ryby

Samota Jána Korvína

Renesancia (koniec 15. storočia)

Ján Korvín, zvaný krivý, pretože dopadal na jednu nohu, bol nemanželský syn kráľa Mateja. Odjakživa bojoval s neprajnosťou svojej nevlastnej matky, ktorá sa všemožne snažila o to, aby nezasadol na kráľovský trón. Časom mu odňali väčšinu titulov a vzali i Bojnický zámok. Vianočné sviatky na sklonku roka 1491 tam trávil iba so služobníctvom a svojím psom.

Vianočná výzdoba: Príbytky šľachticov bývali zdobené zeleným ihličím a imelom, ktoré predstavovali symbol večnosti, keďže obe rastliny sú zelené aj v zime.

Stolovanie: Štedrý deň bol veľmi striedmy a pripravovali ryby, slimáky či raky. Po polnoci začalo panstvo konzumovať mäso, sladké lahôdky, exotické ovocie, dovezené vzácne koreniny, jedlé kvety či druhy mäsa, o ktorých by sa nám dnes ani nesnívalo - ondatra, veverica, páv plnený hrozienkami a mandľami či labuť.

Z menu vyberáme:

  • ryby, slimáky, labute, pávy
  • sladké lahôdky,
  • exotické ovocie

Autor: kil

Strana

2/2

Súvisiace
Reklama