Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tekvica čistí organizmus a pomáha chudnúť: Moderné recepty, z ktorých sa vám zbehnú slinky

Tekvica čistí organizmus a pomáha chudnúť: Moderné recepty, z ktorých sa vám zbehnú slinky

Zdroj: iStock

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Nech už si dáte akúkoľvek tekvicu, vždy tým prospejete svojmu zdraviu.

Tekvica efektívne čistí Váš organizmus, pomáha znižovať hmotnosť a dokonca dokáže výrazne omladiť!

Cestoviny s tekvicovou omáčkou

Na 4 - 6 porcií potrebujeme:

  • 60 g masla
  • 100 g cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 500 g očistenej tekvice (hokkaido alebo muškátovej)
  • 100 ml bieleho muškátového vína
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany
  • 6 lyžíc strúhaného parmezánu
  • za hrsť petržlenovej vňate
  • štipku muškátového orieška
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán a píniové oriešky na posypanie
  • 500 g cestovín
  • olivový olej

Príprava:

1. Na rozpustenom masle pomaly dusíme najemno nakrájanú cibuľu. Po 10 minútach pridáme cesnak, dusíme ďalších 5 minút, potom vložíme nakrájanú tekvicu, opečieme, podlejeme vínom, necháme odpariť alkohol, dolejeme zeleninový vývar a dusíme, kým tekvica nie je mäkká.

2. Tekvicu vidličkou pomliaždime na jemnejšie kusy – nemixujeme, omáčka nemá byť celkom hladká. Zmes zalejeme smotanou a podľa potreby aj vývarom, necháme prejsť varom. Odstavíme, tesne predtým, ako scedíme cestoviny, vmiešame strúhaný parmezán a sekaný petržlen, dochutíme strúhaným muškátovým orieškom, soľou a trochou čierneho korenia. Horúce cestoviny ihneď vmiešame do omáčky. Na tanieri posypeme strúhaným parmezánom, píniovými orieškami a pokvapkáme olivovým olejom.

Tekvica v sezamovo - šalviovom cestíčku

Potrebujeme

  • 1 väčšiu tekvicu hokkaido
  • 100 g hladkej múky
  • 150 ml svetlého piva vajíčko
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 15 lístkov šalvie
  • 3 lyžice sezamu soľ, mleté čierne korenie štipku
    muškátového orieška

Na dip

  • 2 PL olivového oleja
  • 100 g gorgonzoly
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g žervé soľ, mleté čierne korenie za hrsť tekvicových jadierok na ozdobenie

Príprava

1. Najprv si pripravíme dip. Všetky suroviny zmiešame v menšej miske, gorgonzolu nakrájame alebo roztlačíme vidličkou. Zakryjeme fóliou a dáme do chladu.

2. Tekvicu rozkrojíme, vydlabeme dužinu aj s jadierkami a nakrájame na pásiky široké asi 1 cm. V miske si pripravíme cestíčko – najprv vsypeme múku, potom prilievame pivo a miešame dohladka, pridáme vajíčko, lisovaný cesnak, najemno nasekanú šalviu, sezamové semienka, soľ, čierne korenie a muškátový oriešok.

3. V panvici rozohrejeme repkový olej. Cestíčko nalejeme do hlbokého taniera, postupne v ňom obaľujeme kúsky tekvice a vyprážame doružova. Opečené kúsky v mise zakryjeme alobalom, aby nevychladli. Na suchej panvici opečieme tekvicové jadierka na ozdobenie. Tekvicové paličky nimi posypeme tesne pred servírovaním.

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace