Reklama

Trúfnete si na inú Veľkú noc? Prekvapte svojich najbližších a upečte im toto

Jablková torta s tvarohovým krémom

Potrebujeme:

Na korpus:

  • 5 vajíčok
  • 120 g kryštálového cukru
  • 80 ml slnečnicového oleja
  • 30 ml vody
  • 120 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • 5 g kypriaceho prášku štipku soli


Na plnku:

  • 5 jabĺk šťavu z ½ citróna
  • 100 ml vody
  • 30 g Zlatého klasu
  • 30 g kryštálového cukru
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 400 ml jablkovej šťavy


Na krém:

  • 550 g tučného tvarohu
  • 550 ml smotany na šľahanie
  • 80 g práškového cukru


Príprava:

  1. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Prilejeme olej a vodu. Prisypeme preosiate suché prísady a zašľaháme. Cesto nalejeme do formy s papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 40 minút. Necháme vychladnúť.
  2. Jablká ošúpeme, nastrúhame a premiešame s citrónovou šťavou. V hrnci ich s vodou podusíme domäkka. Medzitým v jablkovej šťave rozmiešame Zlatý klas s cukrom a škoricou. Prilejeme k zmäknutým jablkám a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Ešte teplú náplň nalejeme na cesto, necháme vychladnúť a potom dáme na 2 hodiny stuhnúť do chladničky.
  3. Smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu s tvarohom a cukrom dotuha. Časť krému rovnomerne navrstvíme na jablkovú náplň. Zvyšný krém prenesieme do cukrárskeho vreca s veľkou okrúhlou špičkou a ozdobne nastriekame na tortu. Dáme ju ešte aspoň na 1 hodinu stuhnúť do chladničky. Pred podávaním môžeme tortu posypať kakaom.


Linecké koláčiky s citrónovým krémom


Potrebujeme:

Na cesto:

  • 150 g masla
  • 90 g práškového cukru
  • štipku soli
  • 2 žĺtky
  • 260 g hladkej múky
  • 1 2 lyžice studenej vody
  • práškový cukor na ozdobenie


Na citrónový krém:

  • 200 g masla
  • 6 vajíčok
  • 2 žĺtky
  • 280 g kryštálového cukru
  • 190 ml citrónovej šťavy (z cca 8 ks)
  • kôru zo 4 citrónov


Príprava:

  1. Maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme štipku soli a primiešame žĺtky. Prisypeme múku a podľa potreby aj 1-2 lyžice vody. Vymiesené cesto zabalíme do papiera na pečenie a necháme hodinu v chladničke. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme kvety. Vykrojené kvety vložíme do formy na muffiny tak, aby sa navzájom nedotýkali. Pečieme pri 180 °C asi 20 minút.
  2. Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli. Medzitým metličkou vyšľaháme vajíčka spolu so žĺtkami a cukrom. Do rozpusteného masla pridáme vyšľahané vajíčka, šťavu a kôru z citrónov a varíme do zhustnutia. Krém je hotový, keď sa lepí na varešku. Hotový krém precedíme a necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Potom krémom naplníme cukrárske vrecko bez špičky. Upečené, vychladnuté kvety posypeme práškovým cukrom a naplníme krémom.

Ešte viac receptov nájdete na www.kuchynalidla.sk

Autor: red, Nový Čas víkend

Strana

2/2

Súvisiace
Reklama