Reklama

Vojtech otvoril v Kambodži unikátnu reštauráciu: Varí z toho, čo by iní hodili do smetí!

Pandémia však ovplyvnila aj jeho plány a aktivity. „Musel som zrušiť všetkých klientov v zahraničí, s ktorými som spolupracoval na školeniach a projektoch. Všetko padlo, keďže cestovať nemôžem, a tým pádom som sa začal sústreďovať na Slovensko. Pôvodne som nemal ani v pláne byť aktívny na Slovensku, ale situácia ma k tomu donútila a som aj rád, že sa to stalo,“ prezrádza Vojtech s tým, že momentálne pracuje v jednej z bratislavských reštaurácií a čoskoro mu vyjde jeho prvá kniha.

Možno vás to prekvapí, no Vojtechova najväčšia inšpirácia je odpadkový kôš. „Vždy sa pýtam: Neskrýva sa tam nejaká chuť, ktorá sa dá použiť? Ingrediencia, ktorá si zaslúži byť na tanieri, a nie v koši?“ Hovorí s tým, že ľudia najčastejšie vyhadzujú jedlo kvôli tomu, že si nakúpia viac, než potrebujú.

Ako použiť kúsky potravín?

Mrkvová vňať - do pesta alebo salsy

Brokolicový hlúb - rovnako ako brokolica, stačí dlhšie povariť

Zemiakové šupky - umyť, osušiť, okoreniť a upiecť v rúre, vzniknú výborné čipsy

Šupky z koreňovej zeleniny či cibule - urobiť z nich vývar alebo po zredukovaní omáčku

Šupky z citrusov - organické sa dajú kandizovať, vysušiť a nakladať, či urobiť marmeládu

Listy z karfiolu či reďkvičky - stačí umyť a jesť ako listový šalát

Škrupiny z vajíčok - vysušiť pri 120 stupňoch, pomlieť a použiť do krmiva pre zvieratá

Autor: lut, Nový Čas

Strana

2/2

Súvisiace
Reklama