Slováci uťahujú opasky, kvalitné potraviny si nemôžu dovoliť: Ako to pocítime na zdraví!
16. 11. 2024, 4:00
Výrazný nárast cien olejov je dôsledkom slabej tohtoročnej úrody najmä slnečnice spôsobenej vlnou horúčav a suchom u najväčších vývozcov ako Ukrajina či Rumunsko. „Horšie klimatické podmienky sa odrazili aj na kvalite plodiny. Situáciu vnímajú aj domáci spotrebitelia, ktorí očakávajú, že zdražovanie bude pokračovať aj v budúcom roku,“ dodáva IFP.
Pre 29,9 % opýtaných tvoria výdavky na jedlo 20 až 30 %. Štvrtina respondentov uviedla, že na potraviny míňa až do 40 % mesačného rozpočtu! Každý piaty Slovák dáva na stravu viac ako 40 % z rozpočtu.
Primalý príspevok
Bachratá spresnila, že aktuálny optimálny príspevok na stravu vo výške 8,30 € je dostatočný len pre 18,6 % Slovákov. Zvyšných takmer 81 % respondentov ho považuje buď za úplne (46 %), alebo čiastočne (35 %) nedostatočný. „Slovákom momentálna finančná situácia nedovoľuje dopriať si kvalitný obed v niektorej z gastroprevádzok. Pre tri štvrtiny, teda 72,6 % z nich, je prvou voľbou doma pripravené jedlo. Ďalších 15,6 % respondentov to rieši suchou stravou,“ uzavrela.
Riziká nekvalitnej stravy
Tomáš Škamla, odborník na zdravú výživu a fitnes tréner
Je vedecky dokázané, že nekvalitná strava má negatívny vplyv na črevný mikrobión. Medzi jeho najdôležitejšie funkcie patrí zdravé trávenie, správne fungovanie mozgu a srdca. Zdravá strava nás chráni pred chorobami. Menej kvalitné, resp. priemyselne spracované sú vysoko návykové. Obsahujú nekvalitné tuky, rafinované cukry. Častá konzumácia takýchto druhov potravín súvisí s negatívnymi účinkami na zdravie. Zvyšuje riziko srdcových ochorení, cukrovky, infarktu, vysokého krvného tlaku.