Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako zistíte, či máte nedostatok železa? TIETO príznaky nepodceňujte

Máte málo železa?

Nedostatok železa sa často nezistí, kým neklesne hladina hemoglobínu. Ak sa u niekoho objavia príznaky, ako je nová únava, mal by sa poradiť so svojím obvodným lekárom, aby mu urobil test na nedostatok železa. Dr. Katie E. Goldenová, špecialistka na kardiovaskulárne zdravie, odporúča test saturácie transferínu, ktorý pomáha určiť nedostatok železa meraním hladiny transferínu - bielkoviny, ktorá viaže železo v krvi.

U osôb, u ktorých sa potvrdil nedostatok železa, liečba zvyčajne zahŕňa doplnky železa prispôsobené individuálnym potrebám. Tí, ktorí nemajú nedostatok železa, by však mali zabezpečiť dostatočný príjem železa zo stravy vrátane zdrojov, ako sú červené mäso, ryby, strukoviny a zelené listy.

Ako sa prejavuje nedostatok železa?

  • Únava a slabosť
  • Bledosť pokožky a slizníc
  • Závraty alebo pocity na omdlenie
  • Rýchly alebo nepravidelný srdcový tep (búšenie srdca)
  • Dýchavičnosť (najmä pri fyzickej námahe)
  • Suchá a lámavá pokožka, vlasy alebo nechty
  • Bolesti hlavy a znížená koncentrácia
  • Pocit chladu v rukách a nohách
  • Zmeny chuti, napríklad túžba po neobvyklých potravinách (syndróm Pica)
  • Zápal alebo bolesť jazyka (glositída)
  • Znížená imunita, časté infekcie
  • Nepríjemné pocity v nohách (syndróm nepokojných nôh)

Kde je najviac železa?

Tu je zoznam potravín bohatých na železo, zoradený podľa obsahu železa na 100 g:

Pečeň (hovädzia, kuracia, bravčová)

  • Hovädzia: 6,5 mg
  • Kuracia: 9 mg
  • Bravčová: 18 mg

Tekvicové a slnečnicové semienka

  • Tekvicové semienka: 8,8 mg
  • Slnečnicové semienka: 6,3 mg

Tmavá čokoláda (70 - 85 % kakaa): približne 11,9 mg

Mušle a ustrice

  • Mušle: 28 mg
  • Ustrice: 7 mg

Šošovica (surová, 100 gramov): 6,6 mg (varením sa železo nestráca)

  • Fazuľa (biela alebo červená): 6,7 mg
  • Tofu: 5,4 mg
  • Cícer: 6,2 mg
  • Quinoa: 4,6 mg

Hovädzie mäso (červené mäso): 2,6 mg

Špenát (varený): 3,6 mg

Pistácie: 3,9 mg

Hrozienka: 2,6 mg

Krupica (celozrnná): 3,4 mg

Vajcia (žĺtok): 2,7 mg

Tieto hodnoty sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od kvality potravín. Železo z mäsa sa absorbuje lepšie ako železo z rastlinných zdrojov. Pre lepšie vstrebávanie železa je vhodné kombinovať tieto potraviny s vitamínom C, použite napr. citrusové ovocie či papriku.

Autor: Norbert Skoupa, Nový Čas Víkend

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace
Reklama