Chutne a lacno zároveň: Obedové menu do 20 eur! Ako na to?
27. 4. 2025, 9:00

Zdroj: nmh
Toto celé obedové menu pre štvorčlennú rodinu by vás podľa výpočtov nemalo stáť viac ako 20 eur. Dáte si výbornú polievku, kuracie stehná na fazuli aj svieži citrónový cheesecake.
Šampiňonová polievka

Zdroj: nmh
Šampiňonová polievka
Na 4 porcie budeme potrebovať:
• 1 cibuľu
• 1 strúčik cesnaku
• 300 g hnedých alebo bielych šampiňónov
• 2 lyžičky nasekaného tymianu
• 100 ml suchého červeného vína (alebo bieleho)
• 2 lyžice hladkej múky
• 3 šálky hydinového vývaru
• 200 ml smotany na šľahanie (alebo pol na pol s kyslou smotanou)
• čerstvú petržlenovú vňať
• soľ, mleté čierne korenie
• olej, maslo
Príprava: 10 minút
Varenie: 30 minút

Postup:
V hrnci zohrejte dve lyžice masla a lyžicu oleja na stredne vysokú teplotu. Pridajte očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu a opekajte 2 až 3 minúty, kým nezmäkne. Pridajte prelisovaný cesnak. Ten opekajte už len minútu. Pridajte očistené huby nakrájané na plátky, lyžičku tymianu a duste 5 minút. Prilejte víno a nechajte variť 3 minúty. Huby posypte múkou, dobre premiešajte a varte 2 minúty. Prilejte vývar, znova premiešajte a nechajte variť. Znížte teplotu, ochuťte soľou a korením a varte 10 - 15 minút pod pokrievkou na miernom ohni. Občas premiešajte. Hrniec dajte z ohňa a primiešajte smotanu. Nechajte mierne variť (nie vrieť). Dosoľte a okoreňte podľa chuti. Vmiešajte petržlen, zvyšný tymian a môžete podávať.
Strana
1/3
Pokračovanie na ďalšej strane