Chutné jarné recepty: Ani vňatka nazmar! To musíte vyskúšať
21. 4. 2025, 1:00
Mrkový šalát s bulgurom a vňaťami
Na 6 porcií budeme potrebovať:
• 1 zväzok mladej mrkvy
• 1 lyžičku rasce
• morskú soľ, mleté čierne korenie
• olivový olej
Na šalát:
• 100 g bulguru
• 2 hrste mrkvovej vňate
• 1 menšiu hrsť petržlenovej vňate
• pol zväzku mäty
• 3 jarné cibuľky
• šťavu z 1 citróna
• 60 g mandlí
• pol granátového jablka
• soľ
• olivový olej
Príprava: 20 minút
Pečenie: 30 minút
Postup:
Rúru predhrejte na 200 °C. Očistenú mrkvu naukladajte na plech, pokvapkajte olivovým olejom a posypte rascou, soľou a čiernym korením. Pečte v rúre asi 30 minút. Po 20 minútach pečenia plechom potraste, aby sa mrkvy prepiekli rovnomerne. Zatiaľ uvarte bulgur podľa návodu na obale v osolenej vode, zlejte a dajte do misy. Pridajte nasekanú mrkvovú a petržlenovú vňať, mätu, nakrájané jarné cibuľky a premiešajte s olivovým olejom aj citrónovou šťavou. Podľa potreby osoľte. Šalát podávajte s upečenými mrkvami, posypte jadierkami z granátového jablka a nasekanými mandľami.